Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japonya'da ihracat, Temmuz ayında yüzde 3.3 düştü; ithalat ise yüzde 9.9 artış kaydetti. İhracatta üzücü rakamlara rağmen, depremden sonraki hasarlı ekonomisini ayağa kaldırmaya çalışan Japonya, dış ticaret fazlası rakamlarıyla bir miktar kendine geldi.

Japonya, Temmuz'da 946 milyon dolar dış ticaret fazlası verdi.

Küresel yavaşlamanın ve yendeki değerlenmenin Japonya'nın denizaşırı satışlarına zarar vermesinin etkisiyle, depremden sonra ekonomisi zor durumda kalan Japonya'da ihracat beklentinin üzerinde düşüş kaydetti.

Beklenti, Japonya'nın ihracatlarının yüzde 2.6 düşeceği yönündeydi.

İhracat odaklı bir ekonomiye sahip olan Japonya, depremden sonraki ekonomisini ihracatla toparlamaya çalışıyor. Ancak yenin, dolar karşısında yüzde 6 değerlenmesi ve Çin ve ABD'den gelen taleplerin düşmesi, ülkenin ihracatlarını olumsuz etkiliyor.

İhracatın bir süre daha toparlanmaya devam edeceğini düşünmüş olduğunu, ancak yüksek yen ve ekonomik yavaşlamanın rakamları olumsuz etkilediğini belirten Daiwa Asset Management'ın ekonomistlerinden Noriaki Matsuoka, Japon ekonomisinin bu kış zor günler yaşayacağını söyledi. Matsuoka, yendeki değerlenmenin etkilerinin genellikle 6 ay içinde kendini belli ettiğine dikkat çekti.

Dış ticaret rakamlarının açıklanmasının ardından yen, dolar karşısında 76.60'dan 76.67'ye geriledi. Nikkei 225 Endeksi ise, yenin ihracatçıların kazançlarını olumsuz etkileyeceğine ilişkin düşünceler sebebiyle yüzde 0.5 geriledi.