Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de Dallas ve Philadephia Fed Başkanları'nın Fed'in teşvik politikalarını sorgulaması ve yenin dolar karşısında savaş sonrası rekorlarında seyretmesi, Tokyo Borsasında satış ağırlıklı bir gün yaşanmasına sebep oldu.

Satışlarının üçte birini Kuzey Amerika'da gerçekleştiren Nissan Motor Co. yüzde 2.1 değer kaybetti. Güneş panelleri üreticisi ve satışlarının yüzde 17'sini ABD'de kaydeden Kyocera Corp. yüzde 1.1 düştü. Minebea Co ise, Goldman Sachs Group Inc.'in şirketin kâr ve hisse fiyatı tahminlerini aşağı çekmesi üzerine yüzde 4.5 geriledi.

Nikkei 225 Endeksi yüzde 0.4 düşüşle 9,019.52 puandan işlem gördü. Daha kapsamlı Topix Endeksi de yüzde 0.5 kayıpla 772.87 puana düştü.

Yendeki değerlenmenin Japon hisselerini olumsuz etkilediğini belirten Chuo Mitsui asset Management Co.'nun genel müdürü Naoteru Teraoka, yen ve karamsar ekonomik görünümün insanları endişelendirdiğini belirtti. Teraoka, piyasalardaki panik döneminin geçtiğini ancak belirsizliğin hâlâ sürdüğünü ifade etti.

Topix Endeksi bu yıl Avrupa'daki borç krizinin bankacılık sistemini etkileyeceği ve Japonya'nun ihracat taleplerini olumsuz etkileyeceğine ilişkin endişelerin etkisiyle yüzde 7.7 değer kaybetti.

Japon hisseleri, Standard&Poor's'un 5 Ağustos'ta ABD'nin kredi notunu AAA'dan AA+'ya çekmesinin ardından da sert düşüş kaydetmişti.