Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Morgan Stanley ve Deutsche Bank AG, gelişmiş ülkelerdeki borç oranları ve artan işsizliğin ihracatları olumsuz etkileyeceği gerekçesiyle Çin'in büyüme tahminini indirdi.

Morgan Stanley, Çin'in önümüzdeki yıl için belirlenen büyüme tahminini yüzde 9'dan yüzde 8.7'ye çekerken, Deutsche Bank da tahminlerini yüzde 9.1'den 8.9'a düşürdü.

Dün Hong Kong'ta konuşan Çin Ticaret Bakanı Chen Deming, Çin'in ticaret büyümesinin 2. yarıda yavaşlayacağını ve mali sıkılaştırmaya giden Batı ülkelerinden gelen taleplerin azalacağını söyledi. Çin, hem dünyanın en büyük ihracatçısı, hem de küresel ekonomik büyümenin motor kuvveti konumunda bulunuyor.

Avrupa'daki yavaşlama, ülkelerdeki borç krizlerine yönelik çözümlerin yetersiz olması ve Avrupa ile ABD'nin mali harcamalardaki kesintilerinin gelişmiş piyasalardaki büyümeyi sınırlayacağına dikkat çeken Morgan Stanley analisti Chetan Ahya, gelişmekte olan piyasaların bu gelişmelerden etkilenmemesinin mümkün olmayacağını belirtti.

Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 0.2 kayıpla, bu hafta üçüncü kez düşüşe işaret etti.

Hükümetin parasal sıkılaştırma önlemlerine rağmen 2. çeyrekte de büyüme oranını korumayı başarmış olan Çin, Nisan-Mayıs-Haziran aylarında yüzde 9.5 büyüme kaydetti. Çin, ilk çeyrekte yüzde 9.7 büyümüştü. Volkswagen AG'den McDonald's Corp.'a kadar birçok şirket, dünyanın en hızlı büyüyen ekonomisindeki satışlarına güveniyor.

Morgan Stanley, Çin'in 2011'deki büyüme tahminlerini ise değiştirmeyerek yüzde 9'da bıraktı.

Morgan Stanley ekonomistleri, Çin'in büyümeyi desteklemek için parasal önlemlerden çok maliye politikalarını kullanabileceğini belirtti. Ekonomistler, maliye teşviklerinin sosyal konut inşası ve tüketici harcamalarını destekleyecek adımları içerebileceğini söyledi.