Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD ve Avrupa'daki ekonomik yavaşlamanın gelişmekte olan ülkelerdeki ihracat taleplerini aşağı çekeceği gerekçesiyle, Morgan Stanley ve Deutsche Bank'ın Çin'in 2012'ye ait büyüme tahminlerini düşürmesi üzerine Çin Borsası satıcılı seyir izledi.

Çin'in en büyük çimento üreticisi Anhui Conch Cement Co. son 2 ayın en düşük seviyesine geriledi. Poly Real Estate Group Co. ve China Merchants Bank Co. banka ve imar şirketlerine öncülük ederek, 1 haftanın en düşük seviyelerinden işlem gördü.

Çin'in ihracat ve yatırım odaklı bir ekonomiye sahip olması sebebiyle Çin'de ekonomik yavaşlamanın kaçınılmaz olduğuna dikkat çeken Haitong Securities Co.'nun analistlerinden Zhang Qi, hâlâ daha hisse senedi piyasasında büyük bir yatırım fırsatı göremediğini söyledi.

Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 0.3 kayıpla 2,592.36 puana, CSI 300 Endeksi ise yüzde 0.5 düşüşle 2,872.77 puana geriledi.

2010'dan bu yana Çin Merkez Bankası'nın munzam karşılıkları 12 kez, faizleri ise 5 kez artırmasının etkisiyle Şanghay Bileşik Endeksi, bu yıl yüzde 7.7 aşağıda seyrediyor.

Morgan Stanley bugün Çin'in 2012'deki büyüme tahminini aşağı çekerek, yüzde 9'dan yüzde 8.7'ye indirdi. Kuruluş, Çin'in GSYH'sının 4. çeyrekte yüzde 8.1 büyüyeceğini öngördü.