Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünya Altın Konseyi'nin bugün yaptığı açıklamaya göre, Hindistan ve Çin küresel mücevher talebi dahilinde toplam külçe yatırımlarının %52'sini ve toplam madeni para yatırımının %55'inin gerçekleştiği önde gelen iki pazar oldu.

Global takı talebinin %60’nın gerçekleştiği Türkiye, Hindistan ve Çin üçlemesinde toplam büyüme %16 oranında gerçekleşti.

Türkiye’de ikinci çeyrekte hiç beklenmedik şekilde %7’lik artışla rekor seviyeye ulaşan altın talebi 17,4 ton olarak gerçekleşti. Aynı dönemde yatırım talebi ise %144’lük artış ve 13,6 tonla yine en güçlü büyüme oranına ulaştı.

Altının bu yıl yaptığı güçlü başlangıç, tüm sektör ve coğrafyalarda gördüğü geniş tabanlı destek ile toplam küresel altın talebinin 919,8 ton olarak ölçümlendiği 2011'in ikinci çeyreğinde daha da yükseldi. Rekor talep 44,5 milyar dolarlık değere ulaştı.

2011'in ikinci çeyreği (Q2) için hazırlanan Altın Talebi Eğilimleri raporuna göre, 2011'in ikinci yarısında da altın talebinin gücünü koruması bekleniyor.

Daha yüksek olan altın fiyatına rağmen, Hindistan ve Çin'in talebi, 2010'un aynı dönemi ile karşılaştırıldığında 2011'in ikinci çeyreğinde %38 ve %25 büyüme gösterdi. Dünya Altın Konseyi, bu büyümenin; artmakta olan ekonomik refah, yüksek enflasyon ve yakınlaşan önemli altın satış festivalleri nedeniyle devam edeceği öngörüyor.

Avrupa'da devam eden borç krizinin etkisi, Birleşik Devletler borçlarının gerilemesi, enflasyon ile ilgili baskılar ve Batı'daki ekonomik büyümenin halen kırılgan bir profil çizen yapısı göz önünde bulundurulduğunda, öngörülebilir gelecekte yüksek yatırım seviyelerini daha da ileri götüreceği tahmin ediliyor.

Dünya Altın Konseyi'nin raporunda aynı zamanda merkez bankalarının muhtemelen altının net alıcıları olmaya devam edeceğine dikkat çekiliyor. Raporda, 2011'in ikinci yarısındaki 69,4 tonluk satın alma, merkez bankalarının rezervlerini çeşitlendirmek için altına dönmeye devam ettiği ifade edildi.

Dünya Altın Konseyi Yatırımlar Bölümü Genel Müdürü olan Marcus Grubb,  Hindistan ve Çin'deki talebin gücünün, bu çeyrekteki geri dönüşüm etkinliğindeki genel düşüş ile birleştiğinde, tüketicilerin mevcut fiyatlara uyum gösterdiğini ve fiyatlardaki yükselme eğiliminin devam etmesini beklediğini gösterdiğini söyledi.

Grubb, makro ekonomide devam eden belirsizlik, hüküm süren borç krizi ve geniş ölçekli enflasyon baskıları sebebiyle, altın talebinin gücünü korumasını sağlayacağını belirtti.