Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Beklenenden daha fazla Amerkalı geçen hafta işsizlik ödemelerinden yararlanmak için başvuruda bulundu. Bu durum, istihdam piyasasının iki yıldan bu yana ekonomik büyümeye katkıda bulunmakta zorluk çektiğini işaret ediyor.

ABD'de işsizlik başvuruları, 13 Ağustos ile biten haftada 9,000 artarak 408,000'e çıktı ve son bir ayın en yüksek seviyesine çıktı. Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre, işsizlik başvurularının geçen hafta 400,000 seviyesine çıkması bekleniyordu.

Bank of New York Mellon Corp. gibi bazı kuruluşlar, ekonominin yüzde 70'ini oluşturan tüketim harcamalarındaki yavaşlamayı da bir neden olarak göstererek çalışan sayısını azaltıyor. Yüzde 9.1 gibi yüksek bir seviyede bulunan işsizlik oranı, Fed'in geçen hafta, faizi 2013 ortasına kadar sıfıra yakın seviyede tutacağını taahhüt etmesinin açıklamasını yapmasına yardımcı oluyor.

Standard Chartered Bank'ın New York ofisinden ABD ekonomisti David Semmens, veri öncesi yaptığı değerlendirmede, "İnsanların işten çıkarılması devam ediyor" dedi ve "Ekonomik görünümdeki belirsizlik, şirketlerin insan kaynakları bölümü yöneticilerinin uykularını kaçırmaya devam ediyor ve işletmeleri büyümekten alı koyuyor. Sağlıklı bir istihdam piyasasına kavuşabilmek için daha alınacak çok yol var" yorumunda bulundu.

Geçen hafta ilk olarak 395,000 olarak açıklanan işsizlik başvuruları bu 399,000''e revize edildi. Bloomberg2in anketine katılan 41 ekonomistih veri hakkındaki tahminleri ise 390,000 ile 420,000 aralığında gerçekleşti.

Daha az volatil bir veri olan dört haftalık hareketli ortalamalara göre işsizlik başvuruları ise 406,000'den 402,500'e inerek, 16 Nisan'dan bu yana en düşük seviyesini gördü.