Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de ikinci el konut satışları Temmuz ayında beklenmedik bir şekilde düştü. Bu durum, sıkı kredi koşulları ve düşük değer biçmelerden dolayı satış kontratlarının iptallerinde artış olduğunu işaret ediyor.

ABD'de ikinci el konut satışları Temmuz ayında yüzde 3.5 düşerek 4.67 milyon adede geriledi. Bloomberg News'un anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre, ikinci el konut satışlarının Temmuz ayında yüzde 2.7 artarak 4,90 milyon adede çıkması bekleniyordu. Konut fiyatlarının medyanı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4.4 düştü ve gayrımenkul aracılarının yüzde 16'sı geçen ay en az bir adet satış kontratının iptal ettiğini bildirdi.

Borçlanma maliyetlerinin tarihinin en düşük seviyelerine inmesi ve konut icralarının desteği ile fiyatların düşmesine karşın, daha az alıcı piyasaya geliyor. İşsizlik oranını yüzde 9.1 gibi yüsek bir seviyeden düşürmeye yetmeyen istihdam artışı ve sorunlu konutların arzında görülen düzenli artışlar, çok sayıda Amerikalının halen bir ev almayı düşünme pozisyonunda olmayabileceğini işaret ediyor.

Charlotte, North Carolina'da Wells Fargo Securities LLC'den kıdemli ekonomist Mark Vitner, veri açıklanmadan önce yaptığı değerlendirmede, "Durumun düzeleceği konusunda çok fazla umut görmüyorum" dedi ve "Eğer istihdamdaki artış göründüğü üzere yavaşsa, konut piyasasındaki soğumanın, konut fiyatlarındaki düşüşle birlikte, yılın kalan kısmında da sürdüğünü görebiliriz" yorumunda bulundu.

Bloomberg'in araştırmasına katılan 74 ekonomistin tahmini 4.59 milyon ile 5.15 milyon adet arasında gerçekleşti. Haziran ayı ikinci el konut satışları ise yüzde 0.8 düşüşten yüzde 0.6 artışa ve 4,77 milyon adetten 4.84 milyon adede revize edildi.