Büyükekşi: Yatırımlar için hükümetin teşvik politikasını bekliyoruz
-
Yatırım için hükümetten yeni teşvik politikasını beklediklerini söyleyen TİM Başkanı Büyükekşi, dolarda yıl sonu kur beklentisini ise 1.66 TL olarak açıkladı
Bloomberght 'den Hande Berktan'a konuşan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, yatırım için hükümetten yeni teşvik politikasını beklediklerini söyledi. Büyükekşi, İhracatçı Eğilim Araştırması 2.Çeyrek sonuçlarına göre dolarda yıl sonu kur beklentisini ise 1.66 TL olarak açıkladı.
''29 SEKTÖRÜN İHRACAT EYLEM PLANINI 30 EYLÜL'DE AÇIKLIYORUZ''
TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, 10 gün içerisinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve 18 bakana yaptıkları ziyaretlere ilişkin bilgi verdi. Büyükekşi; ''Yeni dönemde ihracata dayalı üretim stratejisinin gerçekleşmesi için ihracatçıların taleplerini sunduk. Öncelikli konumuz bundan sonraki planlamalarda yeni teşvik politikalarında daha selektif davranılması talebimiz oldu. Cari açık verilen sektörlerde, ara malı ve hammadde üreten birimlere yönelik enerji dahil selektif teşvik mekanizmasına geçilmesi konusunu paylaştık. Bir diğer konu bundan sonra ihracat odaklı üretim, girdi tedarik stratejisinin önemsenmesi ve hükümet programına konmasıydı. Bu konunun ihracatçılar için önemini tekrar Başbakanımız ve bakanlarımıza ilettik. 500 milyar dolar ihracat stratejisi ile ilgili 29 ayrı sektöre yönelik ayrı ayrı eylem planları çıkarıyoruz. Bu çalışma en geç 30 Eylül'de bitmiş olacak. Ayrıca yeni sivil anayasanın hazırlanma aşamasında TİM olarak tüm desteğimizi verebileceğimizi ilettik'' dedi.
''KUR, İHRACATÇI İÇİN REKABET EDİLEBİLİR SEVİYEYE GELDİ''
İhracatçının bugün kurların geldiği seviyeden memnun olup olmadıkları yönünde soruya Büyükekşi; ''Bugünkü kur ihracatçı için rekabet edilebilir bir seviyede. Seviye ihracatı teşvik eden ithalatı ise dengeleyici bir konuma geldi. Ancak kurların daha fazla yükselmesini istemiyoruz. Ani çıkışlar beraberinde ani düşüşler de getiriyor. Türkiye'nin sürdürülebilir rekabetçi bir kura ihtiyacı var. Ancak orta ve uzun vadede yapısal değişikliklerin yapılmasını, eskiden yapıldığı gibi toptancı zihniyetle değil de belli sektörlerde bile belli iş kollarına göre teşviklerin verilmesini istiyoruz.'' şeklinde yanıt verdi.
''İDEAL DOLAR KURU 1.66 TL. ''
Büyükekşi, Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin ilk 1000 ihracatçı arasından 546 firma ile yaptığı ankete göre piyasa beklentisini '' 1 ile 30 Temmuz arasında yaptığımız anket sonuçlarına göre ihracatçıların Temmuz- Eylül döneminde dolar beklentisi 1.63 TL. 2011 sonunda ise 1.66 TL. şeklinde.İhracatçılara göre rekabetçi ideal dolar kuru ise 1.66 TL.2011 sonunda ihracatçıların Merkez Bankası politika faiz tahmini %7.44, büyümeye ilişkin beklenti ise %9.13.İhracatçılardan aldığımız sonuçlara göre ideal politika faiz seviyesi ise 6.52 '' olarak açıkladı.
ANKETTEN BAZI SONUÇLAR...
- 3’üncü çeyrekte, ihracatçıların yüzde 43.8’i üretimin, yüzde 45.4’ü ise ihracatın artacağını düşünüyor.
- İhracatçılar, 2’inci çeyrekte kullandıkları hammaddenin yüzde 66.1’ini yurtiçinden kullanırken; elektrik tüketimi artan firma oranı ise yüzde 53.5 oldu.
- Yılın 3’üncü çeyreğinde ilk kez girilmesi planlanan ilk 5 ülke sırasıyla Rusya, İran, ABD, Irak ve Almanya olarak belirtildi.
- Yılın 2’inci çeyreğinde, dış finansman talebi bir önceki çeyreğe göre 7 puan artarak yüzde 39 olurken; en fazla özel bankalar tercih edildi.
- Firmaların yüzde 40’ı, yılın üçüncü çeyreğinde finansman talebi olacağını belitti.
- Firmaların yaklaşık yüzde 54’ü, kur riskinden korunmak için önlem almadığını belirterek bunu ithalat yapmasına bağladı.
- Firmaların eleman ihtiyacında yaklaşık yüzde 50 ile usta, teknisyen gibi vasıflı eleman ihtiyacının öne çıktığı görüldü.
- İhracatçılar 2’inci çeyrekte yüzde 35.5 oranında modernizasyon, yüzde 30 oranında da kapasite artırımına yatırım yaparken; üçüncü çeyrekte de yatırımların yurtiçinde yine yüzde 30 oranında modernizasyon, yüzde 27.5 oranında da kapasite artırımı üzerine olacağı ifade edildi.
- Firmaların yüzde 43’ü sanayi, yüzde 48.4’ü ise tarım emtia fiyatlarının artacağını düşünüyor.
- İhracatçıların öncelikli sorunlarında, enerji maliyetleri, aramalı ve hammadde fiyatları ile vergi maliyetleri; birinci sorun olan döviz kurlarını neredeyse yakaladı.
- İhracatçı firmaların sadece yüzde 6.8’i borsada işlem görüyor ve önümüzdeki 3 yılda sadece 12.8’i borsada yer almayı planlıyor.