Suriye'de aktif rol oynamak, Türkiye'nin kazancına olabilir
Türkiye'nin Suriye'de yaşanan karışıklığın çözülmesi noktasında etkin rol oynamasının, iki ülkenin ticari kazanımlarını artıracağını düşünülüyor
(A.A) Mersin'de kurulu bulunan Türk Arap Ülkeleri İş adamları Derneği (TURAB) Genel Başkanı Doğan Narin, Türkiye'nin Suriye'de etkin rol oynamasının, iki ülkeye ticari kazanç olarak geri döneceğini söyledi. Narin, Türkiye ile Suriye arasındaki ticarette son 4 yılda önemli oranda artış yaşandığını hatırlattı.
Bu artışta mevcut hükümetin izlediği komşu ülkelerle ''sıfır sorun'' politikası ve karşılıklı vizelerin kaldırılmasıyla iş adamlarının seyahat özgürlüğü kazanmasının önemli etken olduğunu belirten Narin, ''Bu da ticari işlem hacmine olumlu yansıdı. Geçen yıl verilerine göre Suriye'ye sanayi ürünleri ağırlıklı olmak üzere üzere 1 milyar 850 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdik. İthalatımız ise 660 milyon dolar olarak gerçekleşti. Öte yandan gelişen ilişkilerin turizm sektörüne de önemli katkıları oldu'' dedi.
Ancak son dönemde Suriye'de iktidar ile muhalifler arasında yaşanan gerginliğin Türkiye ekonomisi açısından bazı kayıplara neden olduğunu savunan Narin, şöyle konuştu:
''Ancak geleceğe umutla bakıyoruz. Özellikle Türkiye'nin Suriye'de yaşanan karışıklığın çözülmesi noktasında etkin rol oynaması, önümüzdeki süreçte iki ülke arasındaki ticarette önemli kazanımlar yaratacaktır. Çünkü, Türk halkına karşı geçmişte olduğu gibi her geçen gün artan bir ilgi ve sempati var. Bu da bugün yaşanan sıkıntıların aşılmasıyla işlerimizin gelecekte açılacağına işaret ediyor. Artık Suriye'de alt yapı ve inşaat işlerine ihtiyaç duyulacak. Bunların oluşturulmasında da Türkiye yine önemli bir rol oynayacaktır. Çünkü Türk müteahhitlik sektörü, tüm dünyada adından söz ettiriyor.''
SURİYE'NİN TÜRK NAKLİYE SEKTÖRÜ AÇISINDAN ÖNEMİ
Narin, Suriye'nin, Türkiye açısından Ortadoğu ve Arap ülkelerine geçiş kapısı olduğunu, bunun da en çok Türk nakliye sektörü açısından önem taşıdığını söyledi.
Türk nakliye sektörünün, Ortadoğu'ya geçişte Suriye'yi kullandığını belirten Narin, ''Ürdün, Katar, Dubai, Suudi Arabistan, Lübnan gibi ülkelere transit geçiş noktası olan Suriye'de yaşanan karışıklık nakliyeciler açısından henüz bir sıkıntı yaratmadı. Olaylar belirli bölgelerde yoğunlaştığı için geçiş yapan araçlar ve şoförler açısından sorun yaşanmıyor. Öte yandan bu ülkede var olan çok az Türk yatırımcı da henüz bir sorunla karşılaşmadı. Ama bir ölçü de olsa tedirginlik var'' diye konuştu.
Suriye'deki olayların herhangi bir askeri müdahaleden ziyade karşılıklı diyalogla çözüme kavuşturulmasını temenni ettiklerini vurgulayan Narin, şunları kaydetti:
''Suriye, sınır komşumuz olması nedeniyle Türkiye açısından diğer Ortadoğu ve Arap ülkelerinden daha farklı bir öneme sahip. Türk hükümeti Suriye ile devlet adamları nezdinde görüşerek ciddi anlamda girişim içerisine girdi. Biz iş adamları olarak bu ülkedeki sorunların karşılıklı görüşmeler ve ikna yöntemi ile çözülerek, son dönemde yaşanan ticaret alanındaki artışın yeniden gerçekleşmesini bekliyoruz.''