Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Ekonomilerdeki yavaşlama kaygılarının yatırımcıları değerli metallere yöneltmesiyle hisse senetleri ve altın kontratları arasında 2008'den beri en sert ayrışma yaşanıyor.

Aşağıdaki grafikte de görüldüğü gibi, MSCI Dünya Endeksi ile vadeli altın kontratları arasındaki 60 günlük korelasyon 23 Ağustos'ta eksi 0.36'ya düşerek 17 Eylül 2008'den beri en büyük ayrışmayı yaşadı.

İki veri arasında krelasyonun eksi 1 olması, ters yönde hareket ettikleri anlamına gelirken, sıfır olması ise veriler arasında ilişki olmadığını gösteriyor.

Riskten genel anlamda bir kaçış olduğunu dile getiren Interward Asset Management para yöneticisi Marc Sontrop, "Hisse senetleri nakit için bir kaynak. Piyasaları belirsizliğin kapladığı bir dönemde insanlar hisse senetlerini satışa yöneliyor" diye konuştu. Yatırımcıların hisse senetlerindeki düşüşe önlem olarak tahvilleri tercih ettiğini ifade eden Sontrop, "Ancak tahvil faizlerinin rekor düşük seviyeye inmesiyle yatırımcılar değerli metallere dönüyor" dedi.

ABD'de işsizlik ve konut verilerinin toparlanmanın yavaşladığına işaret etmesiyle 23 Ağustos'ta sona eren 2 aylık dönemde vadeli altın kontratları yüzde 22 değer kazanırken, MSCI Dünya Endeksi ise yüzde 9.7 oranında düştü.

Dün ABD'de dayanıklı tüketim malları siparişlerinin arttığını gösteren verinin ardından da altın yüzde 5.6 oranında sert düşüş kaydetti. Bu, Mart 2008'den beri en büyük düşüş.

Bu ay, MSCI Dünya endeksindeki 11 altın şirketinden 8'ini kapsayan Kanada Borsası S&P/TSX Bileşik Endeksi yüzde 4.7 değer kaybetti. Bu,Yeni Zelanda dışında gelişmiş ülke borsaları arasındaki en düşük düzeyli değer kaybı.