Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Almanya Merkez Bankası Bundesbank'ın yönetim kurulu üyesi Andreas Dombret, Avrupa Merkez Bankası'nın, Avrupalı bankaların dolarla fonlanmasından doğabilecek gerginlikleri gevşetmeye hazırlıklı olduğunu söyledi.

"Hiç şüphesiz, son zamanlar ABD dolarıyla fonlanan piyasalarda daralma görüldü" diyen Dombret, böyle bir durumun Avrupa'daki bankalar için gerekli olması hâlinde, Fed'le olan takas anlaşması gereği, AMB'nin sorunları hafifletmek üzere harekete geçeceğini belirtti.

Geçtiğimiz hafta bölgedeki bankaların üzerindeki, dolar fonlamalarından kaynaklanan baskıların yeniden gün yüzüne çıkmasıyla, Avrupa Merkez Bankası, bir Euro Bölgesi Bankası'na 7 gün içinde 500 milyon dolarlık kredi verdi. Bu adım, AMB'nin 6 aydan bu yana bu şekilde gerçekleştirdiği ilk hamle oldu. AMB, Lehman Brothers'ın iflas ettiği 2008 senesinde de para piyasaları üzerindeki baskıları hafifletmek için 1 ve 3'er aylık dolar ihaleleri düzenlemişti.

AMB'nin yönetim kurulunda olmayan Dombret, Alman ve diğer Avrupalı bankaların çoğunluğunun, bu yılın ilk yarısında piyasalardaki iyi havadan yararlandığını ve böylece 2011'e ait sermaye ihtiyaçlarının büyük çoğunluğunu garantilemiş olduklarını ifade etti.

Dombret, şu anki şartların 2008'dekinden çok farklı olduğuna da dikkat çekti.

Almanya ve Euro Bölgesi ekonomilerini de değerlendiren Bundesbank yetkilisi, piyasalardaki sert düşüşlere rağmeni bölgedeki reel ekonomik gelişmelerin sanıldığı kadar kaygı verici olmadığını savundu.

Almanya'da dün, iş dünyası güveninin 1 yılın en düşük seviyesine gerilediğini gösteren rapor yayınlandı. Diğer yandan Avrupa'nın en büyük ekonomisi ikinci çeyrekte yalnızca yüzde 0.1 büyüme kaydetti.
Dombret, bir miktar yavaşlamalara rağmen, toparlanmanın orta seyirde devam edeceğini söyledi.