Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Finlandiya'nın Yunanistan'a kredi açmak için teminat istemesinin ikinci kurtarma paketini tehlikeye atması ve temerrüte yol açabilecek olmasından dolayı, Yunanistan tahvilleri sekizinci günde de değer kaybetmeye devam etti. Bu satışlar sonucu 10 yıl vadeli Yunanistan tahvilinin faizi rekor seviyeye yükseldi.

Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvili, Fed Başkanı Ben S. Bernanke'nin yarın Jackson Hole toplantısında yeni teşvikleri açıklayacağı beklentisi ile Avrupa hisse senetlerine gelen alımlarla birlikte, düşüşünü üçüncü güne de taşıdı. 10 yıllık Yunan ve Alman tahvillerinin faizleri arasındaki fark, Avrupalı liderlerin Finlandiya'nın Yunanistan'a daha fazla fon sağlaması karşılığında teminat istemesi konusunda anlaşmaya varmak için müzakere yürütmelerinin de etkisiyle, 1,627 baz puana çıkarak rekor kırdı.

Münih'te Bayerische Landesbank'ın kıdemli sabit getirili menkul kıymetler stratejisti Marius Daheim, "Piyasalar, Yunanistan'ın ikinci kurtarma paketinin tüm Euro Bölgesi üyeleri tarafından onaylanması konusunda şüphe duyuyor" dedi ve "Durumu içinde bulunduğumuz halden daha da kötüye götürebilecek çok fazla şey yok" yorumunda bulundu.

10 yıl vadeli Yunanistan tahvilinin faizi 46 baz puan yükselerek, Londra saati ile 08:04'te yüzde 18.35 seviyesine çıktı. Bu kağıdın faizi erken saatlerde yüzde 18.54'e çıkarak rekor kırdı. Haziran 2020'de vadesi dolacak yüzde 6.25 faizli tahvilin fiyatı 1.185 ya da 1,000 euro nominal değerli beher kağıt için 11.85 euro değer kaybederek 48.940'a indi. İki yıl vadeli Yunan tahvilinin faizi ise 19 baz puan yükselerek yüzde 44.22'ye ulaştı. Bu kağıdın faizi son iki günde 5.6 yüzde puanı yükseldi. Bu tahvil bugün yüzde 44.34'e çıkarak rekor seviyeyi görmüştü.

Yunanistan geçen yıl Avrupa Birliği ve Uluslararası Para Fonu'ndan (IMF) 110 milyar dolar tutarında yardım almıştı. Akdeniz ülkesi, ekonomik sorunların 2012 yılında sermaye piyasalarına geri dönüş planını bozması sonucu, ikinci bir yardım paketi için başvuruda bulundu.