Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Piyasaların sert düşüşler yaşadığı geçtiğimiz haftalarda Fransa, İspanya, İtalya ve Belçika’dak finansal kuruluşların hisselerine 15 gün süreyle açığa satış yasağı koymuş olan Avrupa sermaye piyasalar otoriteleri, yasağın süresini uzatma kararı aldı.

Regülatörler, Avrupa'da açığa satış yasağı Eylül sonuna kadar genişleterek, Fransa, İtalya, İspanya ve Belçika'daki yaklaşık 60 hisse senedi üzerinde açığa satış yasağının süresini uzattı.

Fransa, aralarında BNP Paribas, Societe Generale, Credit Agricole ve Natixis gibi kuruluşların olduğu 11 finansal kuruluşun hisselerinde “açığa satış”ı yasaklamış, İspanya da aralarında Bank Santander ve BBVA’nın bulunduğu 16 finansal şirketin hisselerinde “açığa satış”ı durdurmuştu. İtalya ise 29 finansal şirketin hisselerinin “açığa satış”ı 15 gün süreyle yasaklamıştı.

Yunanistan’da da 26 Temmuz’dan bu yana finansal kuruluşlara dönük “açığa satış yasağı” uygulanıyor. Yunanistan’ın yasağı 7 Ekim’e kadar devam edecek.

Düşüş trendinin görüldüğü piyasalarda, hisselerin daha da düşeceği beklentisiyle satış yapılması ve sonra düşük fiyattan daha çok hissenin ödünç alınarak, yükselen piyasada bu hisselerin satılması şeklinde özetlenebilecek “açığa satış” işlemleri spekülasyonu önlemek amacıyla 2008-2009 kriz döneminde ABD’de de yasaklanmıştı.