Asya sinyal veriyor
Asya'nın en büyük iki ekonomilerinden Japonya ve Güney Kore'de imalat verilerinin olumsuz gelmesi, küresel ekonomiye ilişkin endişeleri artırdı
11 Mart'taki depremin ardından ekonomisini toparlamaya çalışan Japonya'da sanayi üretimi Temmuz ayında yüzde 0.6 artış kaydetti. Haziran ayında yüzde 3.8 yükselmiş olan sanayi üretiminin, Temmuz'da yüzde 1.4 artış kaydetmesi bekleniyordu.
Sanayi üretimi verileri, depremin ardından ekonomisini toparlamaya çalışan Japonya'nın toparlanma hızının azaldığına ilişkin endişelere yol açtı.
Diğer yandan Güney Kore'de de sanayi üretimi yüzde 0.4 düşüş kaydederek, Asya'dan gelen olumsuz sinyalleri artırdı.
Asya'nın en büyük iki ihracatçısı olan Japonya ve Güney Kore'de imalat verileri, küresel ekonominin yavaşladığına ilişkin endişeleri yeniden canlandırdı.
Daewoo Securities'in analistlerinden Goh You Sun, bu verilerin küresel ekonomik toparlanmanın gittikçe hız kaybettiğinin bir sinyali olduğunu, ekonomideki yavaşlamanın ihracatçı ülkeleri olumsuz etkilediğini belirtti.
Öte yandan Japonya Ticaret Bakanlığı, ülkedeki üretim aktivitelerinin Mart'taki deprem öncesindeki oranların yüzde 95'ini yakaladığını savundu.
Japonya'nın yeni başbakanı Yoshihiko Noda'nın, Avrupa'daki borç krizi ve ABD'deki istihdam problemlerin dünya genelindeki ekonomik güveni ve talepleri etkilemesinden ötürü, ülkenin 3 çeyrektir devam eden daralması konusunda sorunlar yaşayacağı düşünülüyor.