Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Euro, Japon yeni karşısında ikinci gününde de geriledi. Eurodaki değer kaybında ekonomistlerin, bölgedeki yüksek işsizliklik oranlarının süreceğini söylemesi etkili oldu. Euro Bölgesi'nde yüzde 9.9'larda seyreden işsizlik oranları, 2009'dan bu yana düşüş kaydetmedi.

17 ülkenin ortak parası euro, Avrupa Merkez Bankası'nın büyümeyi desteklemek için faizleri düşüreceğine ilişkin spekülasyon üzerine dolar karşısındaki kayıplarını da devam ettirdi. Yen, bu ayki kazançlarını artırıken, İsviçre frankı da, ABD'de açıklanacak olan ve olumsuz gelmesi beklenen istihdam verilerinin öncesinde yeniden yükselişe geçti. Yeni Zelanda doları, ülkedeki iş dünyası güveninin kötüye gitmesiyle yen karşısında Ağustos 2010'dan bu yana en sert aylık düşüşüne yöneldi.

Tokyo'daki Ueda Harlow Ltd.'un Döviz analistlerinden Toshiya Yamauchi, piyasalarda Avrupa Merkez Bankası'nın faizleri artırarak ekonomiye zarar vermek yerine, faizleri yükselterek ekonomik büyümenin teşvik edileceğine ilişkin beklentilerin oluşmaya başladığını belirtti. Yamauchi, faiz indiriminin euroyu aşağı çekeceğini söyledi.

Euro, dolar karşısında 1.4441'den 1.4427'ye gerilerken, yen karşısında da 110.82'den 110.46 seviyesine düştü. Yen, dolar karşısında değer kazanarak 76.56 seviyesinden işlem gördü ve 3. kez aylık yükselişine yöneldi. İsviçre frankı da dolar karşısında güçlenerek 82.01'den 81.65 İsviçre centine çıktı.