Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İtalya'ya ilişkin kaygıların arttığı bir dönemde konuşan İtalya Merkez Bankası Başkanı ve Avrupa Merkez Bankası’nın bir sonraki başkanı Mario Draghi, Avrupalı hükümetlere, Avrupa Finansal İstikrar Fonu’nun güçlendirilmesini hızla uygulaması ve reformları sürdürmesi çağrısında bulundu.

Draghi, bazı Euro Bölgesi ülkelerinin Temmuz ayında anlaşıldığı gibi Avrupa Finansal İstikrar Fonu’nda (EFSF) reform yapılmasını onaylamayı ertelemesinin, bölgenin borç krizini kötüleştirme riski yarattığı uyarısında bulundu.

Piyasaların, 440 milyar euroluk EFSF'nin borç krizine karşılık vermede finansal ateş gücüne sahip bulunduğunu fark etmesinin çok önemli olduğunu ifade etti.

Mario Draghi, Avrupa Merkez Bankası’nın sorunlu ülkelerin tahvillerini almasını da değerlendirerek, bankanın tahvil alımlarının geçici olduğunu, bunun bir mali çare olmadığını söyledi.

Draghi, "süreçteki ertelemeler ya da belirsizlik, piyasadaki dalgalanmayı yeniden canlandırma riski taşıyor" uyarısı yaptı.

Bu arada Avrupa Merkez Bankası, Euro Bölgesi’nin borç krizinin İtalya ve İspanya'ya bulaşmasını önlemek için geçen hafta tahvil satın alımlarını sürdürdü. AMB, geçtiğimiz hafta 13,3 milyar euro tutarında tahvil satın aldığını açıkladı.

Banka, 8 Ağustos'tan itibaren İtalya ve İspanya’nın hükümet tahvillerini satın almaya başlamıştı.

Euro Bölgesi liderleri 21 Temmuz'da EFSF'ye tahvil satın alması, bankaları kurtarmaya yardım etmesi ve sorunlu ülkelere hızla kredi sağlaması yetkisi vermeyi kabul etmişti.

İtalya Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi, Kasım ayında Avrupa Merkez Bankası başkanlığı görevini Jean-Claude Trichet'den devralacak.