Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Euro Bölgesi'ndeki borç krizinin kontrol altına alınamayacağına yönelik endişelerin küresel ekonominin görünümüne zarar vermesiyle, Asya Borsaları düştü. MSCI Asya Pasifik Endeksi, son 2 haftanın en sert 3 günlük kaybını yaşadı.

Japonya'nın en büyük bankası Mitsubishi UFJ Financial Group Inc., Avrupa ülkelerinin hazine ve finansal tahvillerinin sigorta primlerinin rekor seviyelere tırmanmasının ardından yüzde 2.1 geriledi. Avustralya'nın en büyük 3. bankası National Australia Bank Ltd. yüzde 1.5 düşüş kaydetti. Dünyanın en büyük maden şirketi BHP Billiton Ltd., emtia fiyatlarındaki gevşeme üzerine yüzde 1.7 değer kaybetti. Japon nükleer enerji operatörü Kansai Electric Power Co., atom enerjisinin kullanılmaya devam edileceğini açıklamasının ardından yüzde 5.4 yükseldi.

MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 1 düşüşle 119.54 puana gerileyerek, 3. gününde de değer kaybetmiş oldu. Endeks geçtiğimiz ay, S&P'nin ABD'nin kredi notunu indirmesi ve Avrupa'daki borç krizinin yayılmasına ilişkin endişelerle yüzde 8.6 düşüş kaydederek, Mayıs 2010'dan bu yana en sert düşüşüne işaret etmişti.

Piyasaların  yeniden türbülanslı bir döneme girdiğini belirten AMP Capital Investors Ltd.'ın stratejistlerinden Nader Naeimi, volatilitenin Avrupa'nın krize bir çözüm bulana kadar yüksek seyredeceğini söyledi.

Naeimi ayrıca siyasilerin farklı duruşlar sergilediğini savunarak, Asya'daki temellerin daha iyi olmasına rağmen, Asya borsalarının da ateş arasında kalacağını belirtti.