Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa'da borç krizinin kötüleşmekte olduğu endişeleri piyasaları olumsuz etkilemeye devam ediyor. Asya hisse senetleri ve ABD endeks vadelileri düşerken, euro İsviçre frankı karşısında değer kaybetmeye beşinci günde de devam etti. 10 yıl vadeli ABD tahvilinin faizi rekor seviyeye geriledi. Asya kredi riski ise son iki yılın zirvesine çıktı.

MSCI Asya Pasifik Endeksi, Tokyo saati ile 13:13'te yüzde 1.4 aşağıda seyrediyordu. Eylül vadeli Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks kontratı yüzde 2.3 düşerken, 10 yıl vadeli ABD Hazine tahvilinin faizi yüzde 1.91'e düşerek rekor seviyeye geriledi. Euro İsviçre frankı karşısında yüzde 0.4 düşerek 1.1047 seviyesine geldi. Nymex petrol kontratı yüzde 2.9 düşerken, Brent petrolü değer kazandı. Altın dördüncü günde de yükselişini sürdürdü. 50 Asya bankasının temerrüd riskini gösteren Markit iTraxx Asia Endeksi, Temmuz 2009'dan bu yana en yüksek seviyesinde kapatmaya yöneldi.

Banka temerrüt sigorta maliyetlerinin (CDS) rekor seviyelere yükselmesinin ardından Avrupa bankalarının hisselerine gelen satışlar, Asya bankalarını da olumsuz etkiledi. Finans hisseleri Asya Borsalarındaki satışlara öncülük etti. Almanya, Finlandiya ve Hollanda'dan bakanlar bugün biraraya gelerek, Yunanistan'ın kurtarılması sürecinde Finlandiya'nın teminat talebini görüşecek. İtalya Senatosu'nun gündeminde ise kemer sıkma programı var. Bugün ABD'de açıklanacak olan ISM imalat sanayi dışı endeksinin bir yılı aşkın sürenin en yavaş artışını göstermesi bekleniyor.

Sydney'de AMP Capital Investors Ltd.'den fon yöneticisi Nader Naeimi, "Bu diğer bir piyasa ayaklanması" dedi ve "Avrupa'nın sorunlarına sürekli çözüm bulmasına kadar, volatilite muhtemelen yüksek kalmaya devam edecek. Şimdilerde, politika yapıcılar farklı yönlerde gidecek gibi görünüyor" yorumunda bulundu.

MSCI Asya Pasifik Endeksi'nde, yükselen bir hisse karşılığı yaklaşık dört hisse değer kaybetti ve endeks iki günlük kaybını yüzde 3.7'ye genişletti. Gösterge endeks, tahmin edilen karın 11.6 katı değerleme seviyesinde ve bu, Kasım 2008'den bu yana en düşük değerleme seviyesini işaret ediyor. Japonya'da Nikkei 225 Endeksi yüzde 1.7 aşağıda seyrederken, Avustralya'da S&P/ASX 200 Endeksi yüzde 1.3 ve Hong Kong'da Hang Seng Endeksi yüzde 0.9 geriledi.