Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Euro’nun en büyük destekçisi konumundaki Almanya’da iktidar partisi Hristiyan Demokratlar’ın, Başkan Angela Merkel’in kendi bölgesinde yenilgiye uğraması endişe yarattı. Bu sene kaybedilen altıncı seçim olarak tarihe düşülen not erken seçim ihtimalini de gündeme getirebileceği için piyasa oyuncuları tarafından sevilmedi. Diğer yandan İtalya’nın kredi notunun kırılacağı spekülasyonu da ülkenin bono faizlerinin 11. gün üst üste yükselmesine sebep oldu. İtalya’da Unicredit ve Intesa gibi banka hisseleri seans içinde taban olarak bir süreliğine işleme kapanmasına karşın devam eden dakikalarda işlemler yine başladı. Unicredit, Lloyds, Barclays gibi bankalar % 6’dan fazla düşerken, İngiltere Kamu İdaresi’ndeki en büyük banka olan RBS ise % 12 düştü. Amerika’da 17 banka aleyhine açılan mortgage davası da banka satışlarında etkili olurken açılan davanın toplam büyüklüğü 190 milyar Dolar’a yaklaşıyor. Tüm bu şartlar altında bankaların birbirlerine gecelik piyasada fon vermemeleri sonucunda faizler yükseliyor ve bankaların birbirleri arasında oluşan piyasada fon bulmaları zor hale geliyor. Gerilen gecelik fonlama piyasasına bir de ülke sorunları ekleniyor ve ortaya kusursuz fırtına çıkıyor. Finlandiya’nın, Yunanistan’a verilecek yardıma karşılık olarak teminat talep etmesi, Yunanistan’ın da mali hedeflerini tutturamaması bundan sonraki kredi dilimine ilişkin gerginlik yaratıyor. Bugün Almanya, Hollanda ve Finlandiya’nın Maliye Bakanları biraraya gelerek teminat meselesine bir çözüm bulmaya çalışacaklar. İki yıllık Yunan tahvilinin faizi % 50’yi geçerek rekor kırdı. Tüm bu gelişmeler Euro’ya olan inancı azaltırken, Perşembe günü yapılacak olan Avrupa Merkez Bankası (ECB) faiz toplantısı öncesinde Başkan Trichet’in faiz artış sinyaline ara vermesi bekleniyor. Bu beklentilerle satılan Euro / Dolar paritesi 1.4053’e inmiş durumda. Dolar Endeksi 75.3’e yükselirken 10 yıllık ABD ve Alman tahvillerinin bileşik faizleri rekor düşük seviyeye inmiş durumda. ABD’de dün kapalı olan S&P 500 Endeksi’nin bugün de vadeli işlemlerde aşağıda olduğunu ve iki günlük bileşik geri çekilmenin % 2.55 olduğu gözleniyor.

ASYA’DA DA DURUM FARKLI DEĞİL

Global endişelerin Asya’ya da yansımasıyla MSCI Asya Endeksi % 1.8 düşüşte. Japonya’da Nikkei Endeksi % 1.95 değer kaybediyor ve 8.613 puanla son 6 ayın dibine inmiş durumda, devam eden satışların Sanghay Bileşik Endeksi’ni de 14 ayın dibine çektiği not ediliyor. Asya para birimleri genel olarak satıcılı seyrederken 10 Asya para biriminden oluşan ADXY Endeksi, Dolar’a karşı % 0.1 aşağıda. Çin’de endeks, Singapurlu Devlet Varlık Fonu Temasek’in China Construction Bank’tan 2.8 milyar Dolar’lık hisse alacağı haberleri ile dayanmaya çalışıyor ve % 0.25 düşüşte. Dolar / Yen 76.8’den işlem görüyor. Avustralya’da ise Merkez Bankası gösterge faizi % 4.75’te sabit bırakarak Gelişmiş Ülkeler içinde en yüksek faizi vermeye devam etti. Bankadan gelebilecek faiz indirimlerini fiyatlayan piyasa 12 yıla kadar olan tüm bonolarda daha düşük faizden işlem yapıyor.

EMTİA DÜŞÜŞTE, ALTIN REKORDA

Global ekonomideki yavaşlama ve finansal gerginliğin pozisyonların çözülmesine sebep olacağına ve talebi de düşüreceğine inanan yatırımcıların satışlarıyla SPGSCI Emtia Endeksi Cuma günü % 1.3 gerilemişti. Dün de vadeli işlemlerde ham petrolün gerilediği görüldü. Sabah saatlerinde ABD tipi ham petrolün varil başına fiyatı 83.4 Dolar olurken, Brent petrolde son fiyat 110.1. Tarım ürünlerinde de satışlar yaşanırken, mısır ve buğdayda satışlar % 1’i geçti. Spot altın ise 1920.25 Dolar / Ons ile yeni bir rekora imza attı. Altın dışında spot gümüş, paladyum ve platinde de alımlar yaşanıyor.

İÇERİDE İZLEME MODU VE AYAK UYDURMA

Tamamen dış piyasalar kaynaklı süren fiyatlama hem İMKB hem de Döviz tarafında devam ediyor. Değer kaybeden Gelişen Ülke kurlarını yakalamaya çalışan TL, göreceli olarak az da değer kaybetse güne Dolar’a karşı 1.7814’ten ve Euro’ya karşı 2.5’ten başlıyor. Sepet Kur ise 2.1418’de. İMKB 100 Endeksi ise globla Borsalardaki satışlarla uyumlu olarak günü % 2.38 düşüşle 54.054 puandan tamamladı. Tahvilde ise global faizlerin seyriyle uyumlu olarak alımlar devam etti. Dün açıklanan enflasyonun önümüzdeki birkaç ayın en düşüğü olacağı ve Merkez Bankası’nın politikasını değiştirmeyeceği beklentisi ile faizde alımlar devam etti, gösterge bononun bileşik faizi günü % 7.74’den tamamlamıştı.

Bugün takip edilecek veri alışı şöyle:

Euro Bölgesi'nde 2.çeyrek GSYH (2.tahmin) açıklanacak 12:00 Önceki: 0.2%

Almanya'da Temmuz ayı fabrika siparişleri açıklanacak 13:00 Önceki: 1.8%

ABD'de Ağustos ayı ISM imalat dışı endeksi açıklanacak 17:00 Beklenti: 51.0, Önceki: 52.7

ABD'de Ağustos ayı CB İstihdam Trend Endeksi açıklanacak 17:00 Önceki: 100.6

Hazine 20 ay vadeli devlet tahvili ve 8 yıl vadeli sabit kuponlu devlet tahvili ihalesi düzenleyecek

IMF program sonrası gözden geçirme için Türkiye'ye gelecek
 
Gökhan Şen (gsen@bloomberght.com)
Twitter.com/Gokhan_Sen
Bloomberg HT Araştırma Bölümü