Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Barroso, Avustralya'nın başkenti Canberra'da Avustralya Ulusal Üniversitesinde yaptığı konuşmada, ''Birçok şey yapıldı ve çok karmaşık bir yapının tamamlanma sürecindeyiz. Size çok açık yüreklilikle söyleyebilirim; Euro Bölgesi ve üye ülkelerin liderlerinin Euro Bölgesi'nin finansal istikrarını ve euroyu  desteklemede güçlü biçimde kararlı olduklarına inanıyorum'' dedi.

Avrupa'nın en ciddi sorununun mali konsolidasyon olduğuna işaret eden Barroso, ''Euro ziyadesiyle önemli, güvenilir ve istikrarlı para birimi olmayı sürdürüyor. Avrupalı liderler, IMF ve desteğin büyük bölümünü veren ülkeler Euro Bölgesi'nde finansal istikrarı sürdürmek neye mal olursa olsun ve ne gerekiyorsa yapacaklar'' diye konuştu.

Daha sonra Sydney kentinde konuşan Barroso, Avrupa kredi derecelendirme kuruluşu kurma planları olmadığını söyleyerek, ''Herhangi bir kredi derecelendirme kuruluşu oluşturma niyetinde değiliz. (Avrupa ülkelerinin) borç seviyelerini düşürmeye ve ihtiyaç duyulan reformları uygulamaya çalışıyoruz'' ifadesini kullandı.

Avrupa Birliğinin (AB) Asya ve Pasifik ile ilişkileri inşa etme taahhüdüne bağlı kalmayı sürdürdüğünü ve Avrupa'nın borç krizinin yeni bir içedönük davranışa yol açmayacağını bildiren Barroso, ''Avrupa'nın geleceği, iç didişmelerde değil dünya ilişkilerindeki rolünü ve sorumluluğunu ayarlamada yatıyor'' dedi.

AB, IMF'nin desteğiyle durumu iyi olmayan üye ülkelere destek, finansal piyasadaki sorunların yayılmasıyla mücadele etmek ve bankalar arasındaki güven krizini önlemek için 440 milyar euro tutarında Avrupa Finansal İstikrar Fonunu (EFSF) kurmuştu.