Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yunanistan'ın 10 yıl vadeli devlet tahvilinin faizi, ülkede derinleşen resesyonun, ikinci kurtarma paketini daha uygulanmaya başlamadan önce yetersiz kılabileceği spekülasyonlarına bağlı olarak rekor seviyelere yükseldi.

İki yıl vadeli İtalyan tahvilinin faizi, Avrupa Merkez Bankası'nın tahvil alımlarının piyasayı desteklemeye yetmeyeceği endişelerine bağlı olaak değer kaybetti. 10 yıl vadeli Yunan tahvili ile aynı vadede Alman tahvilinin faizleri arasındaki fark, en az 1998'den bu yana en geniş seviyesine ulaştı. Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvilinin faizi, rekor seviyeye geriledikten sonra hafifçe yükseldi. Yunanistan bugün 1 milyar euro (1.4 milyar dolar) tutarında altı ay vadeli bono satacak. Ayrıca Avusturya da tahvil ihalesine çıkacak.

WestLB AG'nin Londra ofisinden sabit getirili menkul kıymetler stratejisti Michael Leister, "Yunanistan'ın ikinci kurtarma paketi uygulamaya koyulmadan işe yaramaz hale gelecek şeklinde bir görüş birliği var gibi görünüyor ve bu durum piyasa beklentileri için çok zararlı" dedi ve "Avrupa Merkez Bankası bu piyasalara istikrar getirmek konusunda zor bir dönem geçiriyor. Baskı artıyor" yorumunda bulundu.

Yunanistan'ın 10 yıl vadeli tahvilinin faizi 10 baz puan yükselerek, Londra saati ile 09:26'da yüzde 19.41'e çıktı. Haziran 2020'de vadesi dolacak yüzde 6.25 faizli tahvilin fiyatı 0.22 ya da 1,000 euro nominal değerli beher kağıt için 2.2 euro düşerek 46.405'e indi. İki yıl vadeli Yunan tahvilinin faizi fazla değişmeyerek yüzde 50.36'da kaldı.

10 yıl vadeli Yunan ve Alman tahvillerinin faiz farkı 1,753 baz puan ya da 17.53 yüzde puanına çıkarak euro dönemi rekoruna ulaştı.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Hristiyan Demokrat Parti üyelerine yaptığı açıklamada, Yunanistan'ın, kurtarma paketinin koşullarını yerine getirmemesi durumunda yardım alamayacağını söyledi.