Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

10 yıl vadeli ABD tahvilinin faizi, hisse senetlerindeki düşüşler ve Euro Bölgesi'ndeki krizin derinleşmesinin güvenli liman niteliğindeki varlıklara talebi artırmasından dolayı rekor seviyelere geriledi.

ABD HAzine tahvilleri, İsviçre Merkez Bankası'nın franka euro karşısında minimum kur seviyesi belirlemesi ile birlikte kısa süreliğine kazançlarını geri verdi. Ekonomistler, ABD'de hizmet sektörünün (ISM imalat sanayi dışı endeksi) bir yılı aşkın bir sürenin en yavaş yükselişini göstermesini bekliyorlar.

Credit Agricole SA'nın Londra ofisinden Avrupa faiz stratejisi müdürü Luca Jellinek, "Gelişmiş piyasalardaki tahvil faizleri, ABD dahil, mantıksız biçimde düşük seviyelerde ve bu düşük seviyeler, piyasa bekleyişleri daha olumluya dönmezse, muhtemelen uzun bir süre daha devam edecek" dedi ve "Realite şu; insanlar, ekonomik verilerin artan bir şekilde sıkıntı verici çıkması ile birlikte, küresel görünüm konusunda kötümser" yorumunda bulundu.

Gösterge 10 yıl vadeli ABD tahvilinin faizi iki baz puan ya da 0.02 yüzde puanı düşerek, New York saati ile 07:26'da yüzde 1.97'ye geriledi. Ağustos 2021'de vadesi dolacak yüzde 2.125 faizli tahvilin fiyatı 7/32 ya da 1,000 dolar nominal değerli beher kağıt için 2.19 dolar yükselerek 101 13/32'ye ulaştı. 10 yıl vadeli tahvilin faizi bugün yüzde 1.9066'ya kadar düşerek, tarihinin en düşük seviyesine indi.

MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 1.3 ve Eylül vadeli Standard & Poor's 500 endeks kontratı yüzde 1.6 düştü. Stoxx 600 Endeksi ise dün yüzde 4.1'lik hızlı bir düşüş gösterdikten sonra bugün yüzde 0.2 yükseldi.