Yunanistan reformları hızlandıracak
-
Troyka Heyeti ile Yunanistan Hükümeti arasında çıkan anlaşmazlık üzerine, Yunanistan'ın reformları hızlandırması kararlaştırıldı
Yunanistan'da, Avrupa Birliği (AB), Avrupa Merkez Bankası (AMB) ve Uluslararası Para Fonu (IMF) tarafından Yunanistan'a verilmesi kararlaştırılan 110 milyar euroluk yardımın 8 milyarlık 6. taksitinin serbest bırakılması öncesinde, Troyka ile hükümet arasında anlaşmazlık çıkması üzerine, daha önce açıklanan ancak hayata geçirilemeyen reformların hızlandırılması kararlaştırıldı.
Başkent Atina'da, dün Başbakan Yorgo Papandreu başkanlığında toplanan ve geç saatlere kadar süren Bakanlar Kurulu'nda, mali krizle mücadele temelinde uygulamaya konulan reformlar çerçevesinde yapılması kararlaştırılan, devlete ait bazı kurum ve kuruluşların özelleştirilmesinin hızlandırılması ve piyasadaki rekabetin canlandırılmasına yönelik açıklanan önlemlerin belirli zaman süreci içerinde uygulanmasının karara bağlandığı bildirildi.
Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Evangelos Venizelos toplantı sonunda yaptığı açıklamada, 2011 yılında 5 milyar avro gelir sağlanması amacıyla özelleştirilmesi kararlaştırılan Yunan Doğalgaz Şirketi (DEPA), Yunan Petrolleri (ELPE) gibi kuruluşlara bu konuda tanınan 9 aylık sürenin iptal edilerek, sürecin hızlandırılması, bazı kamu kuruluşlarının birleştirilmesi ya da iptal edilmesi, bu kurumlardaki fazla devlet memurlarının iş yedeğine alınması ve kapalı mesleklerin açılmasının kararlaştırıldığını bildirdi.
Venizelos, birleştirilmesi ya da iptal edilmesi kararlaştırılan kurumlar arasında, Yunan devlet televizyonu ERT'nin birinci kanalı ERT1, Devlet İhale Kurumu (ODDY), Devlet Kamu Teşkilatı (KED), Hastane ve Sağlık Merkezleri oluşturma Organizasyonu (DEPANOM), Jeoloji Araştırma Enstitütüsü (IGME), Okul İnşa Etme Kurumu (OSK), Atina Elefteryos Venizelos Havaalanı, spor toto teşkilatı (OPAP) ve Ulusal Gençlik Kurumu gibi kuruluşların bulunduğunu belirtti.
Yeni önlemler çerçevesinde, devlet memurlarına verilen ek yardım ve ödentilerin iptal edilerek, eşit maaş sistemi uygulanması, harcamalarını bildirmeyen kurum ve kuruluşların devlet finansının kesilmesi gibi konuların da bulunduğunu belirten Venizelos, ayrıca, eczane,noter ve taksi işletmeciliği gibi mesleklerin de tamamen serbestleştirilmesi ve vergi kaçakçılığıyla mücadele çerçevesinde vergi oranlarının yeniden gözden geçirilmesinin de bakanlar kurulu tarafından karara bağlandığını açıkladı.
Bu arada, hükümetin yeni önlemlerle ilgili kararlarına bugünkü sayılarında geniş yer veren Yunan basını, konuya ilişkin haber-yorumlarında, "hükümetin yanlışını kabul ederek, Troyka'nın baskısıyla sert önlemler almak zorunda kaldığı" yorumunda bulunuldu.
Hükümet yanlısı Ethnos gazetesi, birinci sayfadan verdiği "Troyka;nın tehdidi altında yıldırımlar" başlıklı haberinde, "hükümetin, 6. taksitin kaybedilmemesi için dramatik kararlar aldığını" yazdı.
Elefterotipiya gazetesi, "Ultimatom uygulanıyor" başlığını kullandığı haberinde, "kamuda ve özel sektörde uygulamaların Troyka'nın talep ettiği şekilde olduğunu" belirtirken, Kathimerini gazetesi de, "Yanlışların kabulü-yeni önlemler fırtınası" başlıklı haberinde, "Yunan hükümetinin, verilen ultimatomdan sonra, memorandumda anlaşmaya varılan kurumsal değişiklikleri ve önlemleri uygulamak zorunda kaldığını" belirtti. Muhalefet yanlısı Elefteros Tipos da bu konudaki haberini, "Şok ve Ürperti-hızla herşey yerle bir ediliyor" başlığı atında duyurdu.