KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Almanya tahvilleri, Anayasa Mahkemesi'nin Euro Bölgesi kurtarma paketine katılmanın Alman anayasasına aykırı olmadığı kararına varmasının, güvenli liman nieteliğinden kaynaklanan talebi azaltması sonucu son bir haftanın en hızlı düşüşünü gösterdi.

10 yıl vadeli Yunanistan tahvilinin faizi ise, Euro Bölgesi'nde "AAA" kredi notuna sahip üç ülkenin maliye bakanlarının, Finlandiya'nın Yunanistan'a yardım karşılığı teminat istemesi konusundaki kilitlenmeyi aşamamasının ardından tarihinde ilk kez yüzde 20 seviyesinin üzerine çıktı. İki yıl vadeli Alman tahvili, Avrupa hisse senetlerindeki yükselişle birlikte değer kaybını ikinci güne de taşıdı. Portekiz Hazinesi bugün 854 milyon euro (1.2 milyar dolar) tutarında 105 gün vadeli iç borçlanma kağıdı sattı. İspanya ve İtalya tahvilleri değer kazandı.

RBC Capital Markets'in Londra ofisinden Avrupa faiz stratejisti Norbert Aul, "Almanya'daki dava, Avrupa Finansal İstikrar İmkanı2nın onaylanması konusunda bir engel oluşturabilirdi" dedi ve Euro Bölgesi'nin en borçlu ülkelerinin tahvillerini işaret ederek, "Alman Anayasa Mahkemesi'nin kararı, çevre ülkelere kısa vadeli destek sağladı" yorumunda bulundu.

10 yıl vadeli Alman tahvilinin faizi altı baz puan yükselerek, Londra saati ile 12:12'de yüzde 1.91'e çıktı ve 31 Ağustos'tan bu yana en hızlı artışını gerçekleştirdi. Bu kağıdın faizi dün yüzde 1.824 ile rekor seviyeye gerilemişti. Eylül 2021'de vadesi dolacak yüzde 2.25 faizli tahvilin fiyatı ise 0.575 ya da 1,000 euro nominal değerli beher kağıt için 5.75 euro düşerek 103.060'a indi. İki yıl vadeli Alman tahvilinin faizi beş baz puan yükselerek yüzde 0.48 seviyesine çıktı. Bu kağıdın faizi dün yüzde 0.417 ile tüm zamanların en düşük seviyesine gerilemişti.

Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 2.2 yükselirken, MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 2.3'lük bir çıkış gerçekleştirdi.

Advertisement