KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

IEA Başkanı Maria van der Hoeven, Libya'nın petrol ihracatının, 2013 yılından önce normale dönmesinin beklenmediğini söyledi.

IEA Başkanlık görevini Japon Nobuo Tanaka'dan 1 Eylülde devralan van der Hoeven, Libya'nın petrol ihracatının 2013 yılından önce Kaddafi yönetimine karşı yapılan ayaklanmalardan önceki seviyesine dönmesinin beklenmediğini ifade ederek, ''Uzmanlarımız, Libya'nın üretiminin büyük ihtimalle 2013 yılında ya da sonra tam olarak normale döneceğini düşünüyorlar, ancak daha önce değil'' dedi.

Van der Hoeven, pek çok şeyin gelecek aylarda ne olup biteceğine bağlı olduğuna dikkat çekerek, ülkede ilk yapılması gereken şeyin politik durumun istikrara kavuşturulması olduğunu, daha sonra ise petrol üretimi, rafineri çalışmaları ve taşıma konusunun geldiğini ancak bunun bir kaç aylık bir iş olmadığını vurguladı.

Libya'nın petrol üretimi, Kaddafi yönetimine karşı başlatılan halk ayaklanmalarından önce günlük ortalama 1,6 milyon varil seviyelerinde bulunuyordu.

Ülkede faaliyet gösteren başta İtalyan Eni, Fransız Total ya da İspanyol Repsol gibi enerji şirketleri, Libya'ya dönüş hazırlığı yapıyor.

Advertisement