Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard and Poor's (S&P), İsrail'in ''A'' olan uzun vadeli kredi notunu bir basamak yükselterek ''A ''ya çıkardı, not görünümünü ise ''durağan'' olarak belirledi.

Kuruluştan yapılan açıklamada, ülkenin kredi notunun yükseltilmesinde, ülke ekonomisinde görülen güçlü büyüme ve makro ekonomik konuların ihtiyatlı yönetiminin etkili olduğu belirtildi.

İsrail'in borçlarını azaltmak konusunda güvenilir bir yolda olduğunu vurgulayan S&P, İsrail'in Akdeniz'de bulduğu petrol yatağına atıfta bulunarak, ülkenin petrol üretiminin ekonomik kapasitesini iyileştireceğine dikkat çekti.

İsrail'in kredi notunun önemli jeopolitik risklerle karşı karşıya bulunduğuna da işaret eden S&P, Suriye'de meydana gelen halk ayaklanmaları, Mısır'da yaşanan yönetim değişikliği ve Türkiye ile ilişkilerinin bozulması nedeniyle Filistin konusunun daha karmaşık bir hale geldiğinin altını çizdi.

S&P, ''silahlı bir çatışmanın ülkenin kredi notu üzerinde negatif bir etki yaratabileceğini'' vurguladı.

Kuruluş, İsrail'in kredi not görünümünün ''durağan'' olarak belirlenmesinin ise ülkenin kredi notunda orta vadede bir değişiklik beklenmemesini yansıttığını ifade etti.

Geçtiğimiz 5 yılda ülkenin ekonomik büyüme oranının yüzde 2,4 olduğunu ifade eden S&P, İsrail'in ekonomisinin bu yıl yüzde 2 oranında büyüyeceğini öngördüklerini belirtti.

Kuruluş, kişi başına düşen milli geliri 32 bin doların üzerinde bulunduğuna, bunun, yatırımların arttığının ve rekabetin iyileştiğinin göstergesi olduğuna dikkat çekti.

Ülkedeki protesto hareketlerinin, 2011-2012 bütçesi üzerinde sınırlı bir etkisi olacağına işaret eden kuruluş, bu yıl gayrisafi yurtiçi hasılaya (GSYH) oranı yüzde 3 olarak tahmin edilen bütçe açığının gelecek yıl GSYH'nin yüzde 2 seviyelerine gerilemesinin beklendiğini kaydetti.

İsrail Maliye Bakanı Youval Steinitz ve İsrail Merkez Bankası Başkanı Stanley Fischer yaptıkları açıklamalarda, S&P'nin kararından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.