Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Sanayileşmiş G-7 ülkelerinin maliye bakanları bankacılık sistemi ve yavaşlayan ekonomik büyümeye destek sözü verdi.

Fransa'nın Marsilya kentinde dün toplanan G-7 maliye bakanları ve merkez bankaları başkanları yaptıkları açıklamada, ''Bankacılık sisteminin ve finansal piyasaların direncini sağlamlaştırmak için gerekli her türlü önlemi alacağız'' dedi.

''Ekonomideki toparlanmanın geleceği ve hızıyla ilgili kaygıların, güçlü, sürdürülebilir ve dengeli büyümeyi sağlamak için küresel seviyede birlikte çabaya ihtiyaç bulunduğunu gösterdiği'' belirtilen açıklamada, merkez bankalarının ''fiyat istikrarını ve ekonomideki toparlanmayı desteklemeyi sürdüreceği, bankalara likidite sağlayacağı, hükümetlerin ise ''büyüme dostu'' bütçe kesintilerine gideceği kaydedildi.

G-7 yetkilileri, aşırı dalgalanmalar ve düzensiz değişimlerin istikrarı tehdit ettiğine dikkat çekerek, Döviz kurunun piyasada belirlenmesi taahhütlerini yinelediler.

Açıklamada ayrıca, ABD Başkanı Barack Obama'nın 447 milyar dolarlık istihdam paketine ve Euro Bölgesi liderlerinin, Avrupa Finansal İstikrar Fonunun (EFSF) gücünün artırılmasını amaçlayan 21 Temmuz kararlarına destek verildiği ifade edildi.

Piyasa uzmanları, G-7 toplantısından büyüme dostu mali düzeltmeler çağrısı dışında özel bir sonuç çıkmadığı yorumunu yaptılar.

Londra'da Deutsche Bank'ta görevli ekonomist Gilles Moec, açıklamayı, ''siyasetçilerin karşı karşıya olduğu güçlükler listesine'' benzetti. Moec, ''ABD ve Avrupa arasında mali politika ve ayrıca para politikası konusunda bir anlaşma olmadığını'' ifade etti.

-MALİYE BAKANLARI-

Bu arada ABD Hazine Bakanı Timothy Geithner, küresel ekonomiyi tehdit eden Avrupa'nın borç krizinin üstesinden gelmek için Avrupa'nın güçlü ülkelerinin Euro  Bölgesi'nin zayıf ülkelerine ''açık'' finansal destek vermesi gerektiğini söyledi.

Geithner, Marsilya'da Bloomberg televizyonuna verdiği demeçte, ''Bu maliyetleri karşılamak Euro Bölgesi'nin tamamen kapasitesi kapsamında. Eğer oturur ve birşey yapmazlarsa bu maliyetler kendileri ve ekonomileri için çok çok fazla olacak, bunun farkında olmalılar'' dedi.

Avrupalı yetkililerin ''baskıları hafifletebilmek adına yapabilecekleri herşeyi yapmaları gerektiğine'' dikkat çeken Geithner, ''Yeterli siyasi iradeye sahip olduklarını göstermeliler'' diye konuştu.

Kanada Maliye Bakanı Jim Flaherty de piyasa güvenini sağlamak için kararlı adımların gerektiğini ve mali konsolidasyonu çok fazla yavaşlatmanın ''ahmakça'' olacağını söyledi.

Flaherty, ''Sonuna kadar dayanmamız, ağrı verici mali konsolidasyondan geçmemiz gerektiğini hepimizin kabul edeceğini umuyorum. Bu kolay değil, bazı ülkeler üzerinde baskı yaratıyor, ancak gerekli. Bu zorlu yoldan geçmeliyiz'' diye konuştu.

Japonya Merkez Bankası Başkanı Masaaki Shirakawa da ''küresel ekonomideki belirsizliğin arkasında farklı unsurlar bulunduğunu, ancak Avrupa'nın borç sorunun önemli unsurlardan biri olduğunu'' söyledi.

Shirakawa, Avrupa'nın kendi iyiliği için sorunlarını çözmesinin önem arz ettiğini, bunun aynı zamanda Japonya ekonomisine dolaylı olumlu etkileri olacağını kaydetti.

Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble, Berlin yönetiminin, ''büyüme destekli açık düşürme'' yolundan sapmayacağını ifade etti.

Büyümenin kısmen giderek azalacağına işaret eden Schaeuble, ''Yavaşlama sürpriz olarak gelmeyecek ve kimse buna fazla abartmamalı'' dedi.

G-7 ülkeleri ABD, Japonya, Almanya, Fransa, İtalya, İngiltere ve Kanada, dünyada toplam üretimin yarısından fazlasını yapıyor.