Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yorgo Papandreu, Selanik Uluslararası Ticari Fuarı'nın açılışında yaptığı konuşmada, ülkenin içinde bulunduğu mali krize değinerek, tüm vatandaşları ve siyasi partileri bu konuda ortak mücadeleye çağırdı.

Yunanistan'ın bugün hangi noktada bulunduğunu ve buraya nasıl geldiğini herkesin bildiğini ifade eden Papandreu, ''Sorun çok büyük, ama ümit var. Sonunda galip geleceğimizden eminim. Ancak bunun için, hepimiz küçük dünyamızın dar ufuklarından kurtularak ortak çıkarımıza bakmalıyız. Bu, uluslararası bir fırtına içinde çıkmamız gereken bir yokuş'' dedi.

Papandreu, hükümetin bu konuda önemli kararlar alarak, ülkenin yönetimiyle ilgili köklü değişiklikler yaptığını, bunun da bazı zorlukları beraberinde getirdiğini belirtti ve şöyle dedi:

''Ülkenin iflastan kaçınarak, euroda kalması için mücadele etmeye karar verdik. Bunu, sadece bizim için değil, Avrupa'nın da geleceği için yaptık. Gerçeği inkar ederek bir şey olmaz. Ülkemize kredi sağlanması sorununu çözmeden hiçbir şey olmazdı. Çabalarımızı sonuna kadar sürdüreceğiz. Ülkenin ayakta kalması için gereken her şeyi yapacağız. Yunanistan'ın Avrupa'daki kurumsal, siyasi populizm ve diğer sorunların günah keçisi olmasına izin vermeyeceğiz.''

Yunanistan'ın, mali krizden çıkmasında birçok olanakları bulunduğunu, bunlardan birinin de doğal kaynaklar olduğunu belirten Papandreu, bu çerçevede ülkesinin İyon Denizi'nde ve Girit Adası'nın güneyinde hidrokarbon araştırmaları başlatma kararı aldığını, ilgili kararın kısa zamanda imzalanacağını açıkladı.

Hükümetin bu konudaki çabalarını özveriyle sonuna kadar sürdürmek kararlı olduğunu belirterek ortak mücadele çağrısında bulunan Papandreu, ''Serbest meslek sahipleri vergilerini versin. Çiftçiler ülkenin tarımsal avantajlarına önem vererek, dış piyasalara yönelsin. Tüm siyasi partilerden, tarihten ders alarak bu mücadelede sorumlu bir tavır içinde olmalarını istiyorum. Herkes bir adım atarsa ülke daha çok adım atacak. Ufak çıkarları ve anlaşmazlıkları kenara bırakıp ortak mücadele edelim. Bu çağrıyı ben yapmıyorum, vatan yapıyor'' diye konuştu.