Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Almanya'da Maliye Bakanlığı yetkilileri, Atina yönetiminin finansal çöküşünün Euro Bölgesi için ne anlamı olacağını araştırıyorlar.

Der Spiegel dergisinin haberine göre, Maliye Bakanı Wolfgang Schauble, Yunanistan'ın iflası olasılığı, iflasının Euro Bölgesi'nin geri kalanı için anlamının ne olacağına ilişkin senaryolar üzerinde çalışıyor.

Yunanistan'ın iflasında ilk senaryoya göre ülkenin Euro Bölgesi'nde kalması, diğer senaryoya göre ise Atina yönetiminin ortak para birimi eurodan vazgeçerek, Yunan para birimi drahmiye dönüşü olasılıkları değerlendiriliyor.

Yunanistan Euro Bölgesi'nde kalsın ya da kalmasın Alman yetkililerin, bu ülkenin temerrüde düşmesinin idaresinde, Avrupa Finansal İstikrar Mekanizması EFSF'in anahtar rol oynayacağına inandığına işaret edildi.

Haberde, EFSF'nin, Avrupa Birliği liderlerinin Temmuz ayında anlaştıkları üzere mümkün olan en kısa zamanda yeni güçlerle donatılması gerektiği vurgulandı.

Yunanistan'ın iflasından sonra yatırımcıların İspanya ya da İtalya'ya kredi vermeyi kesmeleri hâlinde bu ülkelere kredi hattı açılabileceğine dikkat çekilen haberde, bankaların, bilançolarındaki milyarlarca euroluk Yunan tahvillerini zarar yazmak zorunda kalırsa, kurtarma fonuna bel bağlamak zorunda kalabileceği, Yunanistan'ın Euro Bölgesi'nden çıkıp çıkmayacağına bakılmaksızın her iki gelişmenin de Yunanistan'ın iflası halinde beklendiği ifade edildi.