Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yunanistan'ın borç sorunlarına ilişkin endişeler, başta Fransa olmak üzere, Avrupa'daki bankaların kredi notlarını tehdit ediyor.

Amerikan Wall Street Journal gazetesi,kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'in elinde yüksek miktarda Yunan tahvilleri bulunduran Fransa'nın en büyük bankalarından BNP Paribas, Societe  Generale ve Credit Agricole'ün kredi notlarının düşürülebileceğini yazdı.

Belçikalı bir düşünce kuruluşunun ekonomistlerinden Nicolas Veron, kredi notu indiriminin etkilerinin olumlu olamayacağını belirtti. Diğer yandan gazetenin kaynakları, Moody's'in olası bir not indiriminin Fransız bankalarının borçlanma maliyetlerine etki etmeyeceğini belirtiyor.

Moody's'in BNP Paribas, Credit Agricole ve Societe Generale için belirlemiş olduğu kredi notları, diğer derecelendirme kuruluşularının üzerinde seyrediyor. Yatırımcılar da genellikle pozisyonlarını en düşük kredi notu değerlendirmesine göre alıyor.

Yunanistan Hükümeti, son aylarda derinleşen ekonomik durgunluğunun giderilmesi için ek önlemler alınmasını kararlaştırdı. Borç krizindeki ülkeye verilen yardım paketleri ise Yunanistan'da yalnızca geçici bir rahatlama sağlıyor.

Euro Bölgesi'nin borç krizine hâlâ bir çözüm bulamamış olmasının endişeleri artırdığının altını çizen University of Toronto'daki G-20 Araştırma Grubu'nun yardımcı yöneticilerinden Alan Alexandroff, özellikle Fransa ve Almanya'da korkuların daha fazla olduğuna dikkat çekti.

Moody's Haziran ayında adı geçen Fransız bankalarının not görünümünü negatif olarak belirlemişti.