Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Jürgen Stark'ın Avrupa Merkez Bankası'ndaki görevinden istifa etmesinin ardından, AMB'nin başkanlık koltuğunu Kasım ayında devralacak olan Mario Draghi, bölgedeki borç krizinin çözümü konusunda tahmin ettiğinden daha zor günler yayaşabilir.

Avrupa Merkez Bankası'nın yetkililerinden Jürgen Stark, geçtiğimiz günlerde bankanın sorunlu ülkelerin tahvillerini almasını eleştirerek, istifa etti.

Yunanistan'ın temerrüde düşeceğine yönelik spekülasyon, AMB
üzerindeki tahvil alım programını artırması ve faizleri düşürmesine ilişkin baskıları artırırken ekonomistler, Stark'ın istifasının da banka içindeki anlaşmazlıkların bir kanıtı olduğunu ve bu sebeple kararların çok daha geç çıkabileceğini belirtiyor.

Almanya'nın AMB'nin teşviklerine karşı yürüttüğü muhalefete dikkat çeken Milan'daki UniCredit Group'un Euro Bölgesi baş ekonomisti Marco Valli, 1 Kasım'da Jean-Claude Trichet'nin ardından göreve gelecek olacak olan Draghi'nin para politikasını gevşetmeye yönelik adımlarını caydırabileceğini söyledi.

"Almanların, bir İtalyanı eleştirmesinin ve bu konuda ön yargılı olmasının çok olası" olduğunu belirten Valli, Draghi'nin bu durumu göz önünde bulundurarak standart önlemlerin çok fazla dışarı çıkmayacağını ve faiz indiriminden uzak durabileceğini vurguladı.

Euro Bölgesi'ndeki hükümetlerin bütçe açıklarındaki sorunları gidermedeki başarısızlıkları, Avrupa Merkez Bankası'nın borç krizinin önemli bölümünü yüklenmesine yol açıyor. Yatırımcıların hisse senetlerinde geçtiğimiz hafta yaptığı sert satışlar, euroyu son 6 ayın en düşük seviyelerine geriletti.

Jürgen Stark ise 9 Eylül'de istifa etti. Stark'ın istifası piyasalarda, AMB'nin bölgedeki borç krizini çözme konusunda ihtiyaçları karşılamayacağına dair endişeleri artırarak, dalgalanmalara sebep oldu.