Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yunanistan'ın temerrüde düşme ihtimaline karşı Almanya'nın hazırlıkları başlattığının speküle edilmesiyle Avrupa Borsaları ve ABD endeks vadelileri değer kaybetti. Asya borsaları haftanın ilk gününün ekside kapadı.

Wall Street Journal'in konuyla ilgili bilgisi olan kaynakları referans alarak, Moody's'in Fransa'nın en büyük 3 bankası olan BNP Paribas SA, Societe Generale SA ve Credit Agricole SA'nın kredi notunu düşürebileceğini yazması üzerine, bu 3 banka yüzde 9'un üzerinde değer kaybetti. İngiltere Bankacılık Komisyonu'nun ülkedeki bankalara 7 milyar dolarlık masraf çıkaracak olan tavsiyesinin ardından Royal Bank of Scotland Group Plc ve Barclays Plc yüzde 4 düştü.

Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 2.4 düşüşle 219.11 puana geriledi ve Temmuz 2009'dan bu yana en düşük seviyesine işaret etti. Standard&Poor's 500'de yer alan Aralık vadeli kontratlar yüzde 1.7; MSCI Asya Pasifik Endeksi de yüzde 2.3 değer kaybetti.

Bu haftanın sorunlu başladığını not düşen Londra'daki Alpari Ltd.'ın analistlerinden James Hughes, Euro Bölgesi'ndeki borç krizine ilişkin endişelerin bu hafta piyasalara hakim olacağını belirtti.

Almanya'da Merkel Hükümeti'nin yetkilileri Yunanistan'ın iflas etmesi hâlinde Almanya'daki bankaların zararını nasıl azaltabileceklerini değerlendiriyor.