Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yunanistan için yapılan iflas senaryolarını ve korunma önlemlerini değerlendiren Almanya, piyasalardaki iflas spekülasyonlarını artırdı; ABD endeks vadelileri düştü. ABD endeks vadelilerindeki düşüş, Standard&Poor's 500 Endeksi'nin geçtiğimiz haftaki kayıplarının, bu hafta da sürebileceğine işaret etti.

Ekonomik büyümeye bağımlılığı yüksek olan Alcoa Inc. ve Caterpillar Inc., Avrupa seansında yüzde 1.8 düştü. Johnson&Johnson yüzde 0.6 geriledi. Avrupalı bankaların kayıplarının artmasıyla Bank of America Corp. yüzde 2.9 değer kaybetti.

Aralık teslimatlı S&P 500 endeks vadelileri yüzde 1.6 kayıpla 1,134 puana geriledi. ABD'de hisse senetleri geçtiğimiz hafta borç krizine ilişkin endişelerin etkisiyle 2 Eylül'de başlamış olan rallisini sonlandırdı ve yüzde 1.7 düşüş kaydetti. Dow Jones Aralık teslimatlı endeks vadelileri de yüzde 1.5 düşüşle 10,784 puandan işlem gördü.

Almanya'da Merkel hükümeti yetkilileri, Yunanistan'ın kurtarma paketince öngörülen bütçe kesintileri tam uygulayamaması ve kredilerin taksit ödemelerini alamaması senaryolarında, Alman bankalarının zararlarını azaltmanın yollarını görüşüyor.

Fransa'nın en büyük 3 bankası BNP Paribas, Societe Generale ve Credit Agricole da Moody's'in olası bir not indirimiyle karşı karşıya bulunuyor.

Yatırımcılar arasındaki endişenin oldukça yüksek olduğunun altını çizen Philadelphia Trust Co.'nun baş yatırım müdürü Richard Sichel, Avrupa'dan gelen haberlerin kötü olduğunu söyledi. Sichel, insanların Yunanistan'ın temerrüde düşmesi hâlinde bunun etkilerinin hızla yayılacağını ve bilinmeyenden korktuklarını belirtti.

Sichel, deniz aşırı ülkelerden gelen haberlerin de olumsuz olduğu değerlendirmesini yaparak, makroekonomik haberlerin, güveni artıracak düzeyde olmadığına dikkat çekti.