Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD Başkanı Barack Obama, 447 milyar dolarlık istihdam paketini Kongre'ye gönderdi. Obama, milletvekillerinin hiçbir siyasi oyuna ve ertelemeye girişmeksizin, istihdam yasa tasarısını acilen geçirmeleri gerektiğini ifade etti.

Yasa tasarısını gösteren Amerikan Başkanı, paketin ekonomide ikinci dibe karşı bir sigorta olduğunu söyledi.

İstihdam paketinin, ekonominin büyümesine yardım edeceğini ve insanların işlerine dönmesini sağlayacağını belirten Obama, Amerikalı bağımsız ekonomistlerin pakete ilişkin değerlendirmelerine atıf yaptı.

Ekonominin canlanması için Kongre'den yasayı hızla kabul etmesini isteyen Barack Obama, ülke ekonomisinin tamamen düzelmesinin zaman alacağı üzerinde durdu. Obama, ''Amerikan halkı ekonomik krizlerin ve derin durgunluğun bir gecede ortaya çıkmadığını ve bir gecede çözülmeyeceğini biliyor'' dedi.

ABD Başkanı Obama'nın 447 milyar dolarlık ekonomiyi canlandırma planı, işsizlik sigortası konusunda 49 milyar dolar, okulların modernize edilmesi için 30 milyar dolar ve ulaştırma altyapı projeleri için de 50 milyar dolarlık bir maliyet içeriyor.

Ancak paketin en önemli maliyet kalemini, işçiler ve özellikle küçük işletmeler için getirilecek 240 milyar dolarlık vergi indirimi oluşturuyor.

Plana göre, istihdam vergisi ve maaşlardan kesilen vergiler gelecek yıl yarı yarıya düşürülecek.

Bunların dışında, 35 milyar dolar öğretmenler, itfaiyeciler ve polis memurlarının işsiz kalmasını önlemek, 15 milyar dolar boş ve oturulamaz durumdaki evlerin yenilenmesi, 5 milyar dolar da dar gelirli gençlerin ve yetişkin işçilerin desteklenmesi için harcanacak.

Obama'nın planıyla, 15 bin okulun yenilenmesi ve 280 bin öğretmenin işsiz kalmasınınönlenmesi hedefleniyor.