Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Euro Bölgesi'ndeki borç krizinin kötülediğine yönelik endişelerin arttığı sırada euro, İtalya'nın tahvil ihracının öncesinde, Yunanistan'ın temerrüde düşeceğine ilişkin spekülasyonların etkisiyle euro, yen karşısında 2001'den bu yana en düşük seviyesine yaklaştı.

Traderların, Avrupa Merkez Bankası'nın önümüzdeki yıl faiz indireceğine yönelik pozisyonları, euroya yen karşısında değer kaybettirdi. Yeni Zelanda doları, ülkedeki sanayi üretimlerinin hacminin beklenmedik oranda düştüğünü gösteren raporun ardından, 16 önemli para biriminin 13'ü karşısında geri adım attı. Tayvan doları da Asya paralarındaki düşüşe öncülük ederek son 5 ayın en düşük seviyesine geriledi.

Eurodaki görüntünün oldukça karışık olduğunu, bu sebeple şartların iyileştiğini görmenin zorlaştığını belirten Royal Bank of Scotland Group Plc'nin Döviz stratejistlerinden Greg Gibbs, AMB'nin parasal gevşemeye gidebileceğini belirterek, euronun daha fazla düşebileceğini söyledi.

Euro, yen karşısında 105.62'den 105.38'e geriledi. Avrupa'nın ortak para birimi euro dün 103.90 yen seviyesinden Haziran 2001'den bu yana en düşük seviyesini kaydetmişti. Euro/Dolar paritesi 1.3679'dan 1.3681'e yükseldi. Yen, dolar karşısında ise 77.21'den 77.02'ye yükseldi.

Yunanistan Başbakanı George Papandreou'nun uluslararası yatırımcılare güven temin etmekte başarısız kalmasıyla, Yunanistan'nın önümüzdeki 5 yıl içinde temerrüde düşme olasılığı yüzde 98'e yükseldi.