Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japon Nikkei 225 Endeksi, Avrupa Merkez Bankası Jean-Claude Trichet'nin, bankanın Euro Bölgesi'ndeki krizin yayılmasını önlemeye yetecek kadar aracı oldunu açıklaması üzerine son 2.5 yılın en düşük seviyesinden geri sıçradı.

Japonya'nın en büyük bankası Mitsubishi UFJ Financial Group Inc. yüzde 1.2 değerlendi. Dünyanın en büyük makine kontrolü araçları üreticisi Fanuc Corp. yüzde 3.2 yükselerek, geçtiğimiz hafta kaydettiği yüzde 15'lik kayıpların bir miktarını geri aldı. Elpida Memory Inc., yarı iletken fiyatlarının dibi gördüğüne işaret eden sinyallerin etkisiyle, çip üreticilerindeki yükselişe öncülük etti.

Nikkei 225 Endeksi yüzde 0.6 kazançla 8,589.86 puana çıkararak, dün kaydetmiş olduğu Nisan 2009'dan bu yana en düşük değerinden geri sıçradı. Topix Endeksi, trichet'nin bankacılık sistemini destekleyeceklerine işaret eden sözleriyle desteklendi ve yüzde 0.9 yükselişle 747.79 puana ulaştı.

Trichet'nin doğru ifadeleri kullanmış olduğunu belirten Tokyo'daki Mitsubishi UFJ Asset Management Co.'nun kıdemli stratejistlerinden Kiyoshi Ishigane, "Trichet'nin sözlerinin yayılmayı önlemeye yardımcı olmasına rağmen, Avrupa'da başta Yunanistan olmak üzere ciddi bir borç sorunu var ve bu sorunlar ekonomi düzelene kadar çözülmeyecek" dedi.

Topix Endeksi bu yıl ABD'nin zayıf büyümesi ve Avrupa'daki borç krizinin bankacılık sistemine zarar vereceğine ilişkin endişelerin etkisiyle yüzde 17 değer kaybetti.