Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Borçlanma maliyetleri rekor seviyelerde seyreden İtalya, bugünkü hazine ihalesinde 7 milyor euro değerinde tahvil satmayı hedefliyor. Yunanistan'ın temerrüde yaklaşmasının küresel piyasaları aşağı çekmesiyle, İtalya'nın borçlanma faizleri de yeniden yükselişe geçti.

10 yıllık tahvillerin getirisinin yüzde 5.571 seviyesinden 5 haftanın en yükseğine işaret etmesinin ardından İtalyan Hazinesi bugün 4 milyar euro değerinde 5 yıllık yeni tahvil ihracı gerçekleştiriyor. İtalya'nın 1 yıllık hazine kağıtlarının getirisi de dün yüzde 4.153'ten işlem gördü. Bu oran 1 ay önce yüzde 2.959'lerde seyrediyordu.

İtalya'nın Hazine ihalesinin, piyasaların panik döneminde olduğu bir zamana rastlamasını talihsiz olarak niteleyen Aletti Gestielle SGR SpA'nın yöneticilerinden Fabrizio Fiorini, Avrupa'daki borç krizinin çözülmesi konusundaki sıkıntılara dikkat çekerek, borçlanma maliyetlerinin yüksekten seyretmeye devam edeceğini öngördü.

1.9 milyar euro ile İspanya, Yunanistan, İrlanda ve Portekiz'inkinin toplamını aşan İtalya'nın borçları, ülkedeki borçlanma maliyetlerinin önemini daha da artırıyor. Tahvil satışı 5 yıllık yeni tahvillerin yanısıra, 3 milyar euro tutarında 2018 ve 2020 tarihli hazine kağıtlarının ihracını da kapsıyor. Hazine ihalelerinden sağlanan kazanç, ülkenin 15 Eylül'de ödemekle yükümlü olduğu 14.5 milyar euroluk borcunu finanse etmekte kullanılacak.

İtalyan bir hükümet yetkilisinin yaptığı açıklama, İtalyan ve Çinli liderlerin bölgedeki yatırım oranlarını değerlendirmek için biraraya geldiğini gösteriyor.

Financial Times gazetesi, İtalya'nın Çin'li şirketlere ciddi oranda tahvil satmayı hedeflediğini yazdı.