BRIC'in tek kazananı "Yuan"
Merkezi ekonomiyle yönetilen Çin, küresel borç sorunlarından uzaklaşmaya çalışan yatırımcıların sığınılacak limanı oldu
Çin, küresel ekonomideki dalgalanmalardan kaçan yatırımcıların sığınılacak limanı hâline geldi. Merkez ekonomiyle yönetilen Çin'in para birimi yuan, en büyük gelişen ekonomiler arasında, bu çeyrekte dolar karşısında değerlenen tek para birimi olurken, Hong Kong'taki yuan cinsinden tahviller de BRIC ülkeleri arasında artı getiri sağlayan tek yerel tahvil oldu. Çin'de yuan cinsinden tahvillerin satışı 2011'de 3 katına çıkarken, yeni krediler de Temmuz ayındaki düşüşlerinin ardından Ağustos'ta yeniden artış kaydetti.
Küresel hisse senetleri, ABD ekonomisi ve Avrupa'daki borç krizinin küresel ekonomik yavaşlamayı derinleştireceğine ilişkin endişelerle 1 Ağustos'tan bu yana yüzde 13 değer kaybederken, Çin piyasaları direnç gösterdi.
Çin'de ihracatlar da Ağustos ayında beklentileri aşarak yıllık bazda yüzde 24.5 büyümeye işaret etti. İspanya, Yunanistan, İrlanda ve Portekiz'in toplam borcundan daha fazla borcu bulunan İtalya da, dünyanın en hızlı büyüyen ülkesinden yardım istedi.
2008 ve 2009'un başlarındaki küresel kriz esnasında tüm Asya paraları sert satışlar görürken, yuanın dolar karşısındaki istikrarını koruyabilmiş olduğunu hatırlatan UOB Asset Management'ın Asya analistlerinden Chia Tse Chern, "yüksek notlu yuan tahvilleri de güçlü kalmaya devam edecek" dedi.
Çin'de Hong Kong'ta işlem gören ve yabancı yatırımcılara açık olan yuan cinsinden tahviller (dim sum bonds), dolarla fonlama yapan yatırımcılara bu çeyrekte yüzde 0.8 getiri sağladı.
Brezilya'daki yerel para tahvilleri yüzde 7.4; Rusya'dakiler yüzde 7.1 ve Hindistan'dakiler de yüzde 4.8 zarar etti.