KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'in Fransız Societe Generale ve Credit Agricole'ün kredi notlarını indirmesi ve Çin Başbakanı Wen Jiabao'nun gelişmiş ekonomilerin Çin tarafından kurtarılmaya bel bağlamamaları gerektiğine ilişkin açıklamanın ardından Avrupa Borsaları değer kaybetti. ABD endeks vadelileri ve Asya borsaları da aşağıda seyretti.

Moody's Yatırım Servisi'nin not indirim kararının ardından Fransa'nın en büyük 2. ve 3. bankası Societe Generale SA ve Credit Agricole SA yüzde 5'in üzerinde değer kaybetti. Barratt Development Plc., İngiltere'de inşaat şirketlerinin yıllık zararlarının azaldığını açıklaması üzerine yüzde 1.2 yükseldi.

Dün son 2 yılın en düşük seviyesinden geri sıçrayarak yüzde 3.6 değerlenmeye işaret etmiş olan Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.6 düşüşle 219.5 puana geriledi. Endeks bu yıl Yunanistan'daki krizin İtalya, İspanya ve Fransa gibi daha büyük ekonomilere yayılmaya başlamasıyla, 2011'in zirvesi olan Şubat'taki zirvesinden yüzde 25 düştü.

Dünkü sevincin Çin Başbakanı'nın sözleri sebebiyle uzun sürmediğini belirten IG Markets'ın uluslararası traderlarından Chris Weston, krizden başarılı bir şekilde çıkmanın zorlu bir maraton olduğunu savundu.

MSCI Asya Pasifik Endeksi bugün yüzde 2 düşerek, 2010 Temmuz ayından bu yana en düşük seviyesini kaydetti. Standard&Poor's 500 Endeks Vadelileri de yüzde 0.9 aşağıda seyrediyor.

Advertisement