Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Rusya Devlet Başkanı Dmitriy Medvedev'in baş ekonomi danışmanı Arkady Dvorkoviç, Rusya'nın elindeki Avro Bölgesi tahvil miktarını artırma taahhüdü verebilmesinden önce Avrupa'nın borç yükü altındaki ülkeleri nasıl koruyacağına ilişkin açık strateji belirlemesi gerektiğini söyledi.

Dvarkoviç, Rusya Yatırım Zirvesi toplantısında Reuters'e verdiği demeçte, ''Avrupa Birliğinin kendisinin icraatının ne olacağını, ne tür senaryo seçenekleri olacağını bilmek istiyoruz; Yunanistan temerrüte düşecek mi yoksa düşmeyecek mi? Onlara kim yardımcı olacak; bankalar mı ya da hükümetler mi?'' dedi.

''Biz herhangi bir karar almadan önce ne olacağını bilmeliyiz. Bu bilgi olmaksızın, mevcut tahvil miktarını önemli miktarda yükseltme kararı mümkün değil. Şimdilik bir netliğe sahip değiliz'' diyen Dvarkoviç, Avro Bölgesi'ni desteklemek için BRIC'e üye diğer ülkelerden bir teklif görmediğini ifade etti.

Dvarkoviç, ''Bu konular kasım ayında Cannes kentinde G-20'de görüşülecek. Avrupa, ABD, Çin, Rusya ve diğer ülkeler durumun istikrara kavuşması için koordineli bir yaklaşım sergilemeli'' diye konuştu.

BRIC'ın ortak teklifinin ilk olarak maliye bakanları ve merkez bankaları seviyesinde tartışılması gerektiğini kaydeden Dvorkoviç, ''Böyle bir teklif görmedim, başkanlık seviyesinde bir teklif gelmedi'' ifadesini kullandı.

Dünyanın üçüncü büyük altın ve Döviz rezervlerine sahip Rusya, 543 milyar dolarlık rezervlerinin yüzde 45'ini avro cinsinden varlıklarda tutuyor.

BRIC ülkelerinin (Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin) Avrupa'nın borç krizinden çıkmasına yardım etmek amacıyla ellerindeki avro cinsinden tahvil miktarını artırmayı değerlendirdiği bildirilmişti.