KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin Yunanistan'ın Euro Bölgesi'nde kalacağını söylemesi üzerine Asya Borsaları 1 yılın en düşüğünden yükselirken; metaller ralli yaptı. Yeni Zelanda doları ise ülkenin Merkez Bankası'nın küresel ekonomideki yavaşlamaya ilişkin endişelere dikkat çekerek, ABD doları karşısında geri adım attı.

MSCI Asya Pasifik Endeksi günü yüzde 0.7 değerlenmeyle kapadı. Endeks gün içinde yüzde 1.6'ya varan kazançlar kaydetmişti. Standard&Poor's 500 Endeks Vadelileri yüzde 0.3 düşüşle, ABD hisselerinin 3 gündür devam eden rallisini sonlandırabileceğinin sinyalini verdi. Euro, İspanya'nın hazine ihalesinin öncesinde dolar karşısında yüzde 0.3 değer kaybederek 1.3715 seviyesinden işlem gördü. Yeni Zelanda doları ise tüm önemli paraların karşısında geriledi. Bakır yüzde 0.6 primlenirken, New York'ta işlem gören petrol ikinci gününde de aşağıda seyretti.

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ve Almanya Başbakanı Angela Merkel, dün Yunanistan Başbakanı George Papandreou ile gerçekleştirdikleri tele-konferansta ülkenin bütçe hedeflerini tutturma sözü vermesinin ardından Yunanistan'ın Euro Bölgesi'nde kakacağını söyledi.

İspanya bugün yapacağı hazine ihalesinde 4 milyar euro borçlanmayı hedefliyor.

Küresel endişeleri gerekçe göstererek faizleri serbest tutan Yeni Zelanda Merkez Bankası Başkanı Alan Bollard, küresel ekonominin sert bir şekilde yavaşlama riski olduğua dikkat çekti. ABD'de bugün açıklanacak olan enflasyon rakamlarının yavaşlamaya işaret etmesi ve sanayi üretiminin de değişiklik kaydetmemiş olması bekleniyor.

Avrupa'daki sorunların bir miktar gevşemesiyle bazı riskli işlemlerin görüldüğünü belirten Colonial First State Global Asset Management'ın piyasa analistlerinden Belinda Allen, "Fransa ve Almanya'nın liderlerinden gelen açıklamalara rağmen, Avrupa'nın daha halletmesi lgereken birçok sorunu var" dedi.

Advertisement