Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Euro Bölgesi Maliye Bakanları'nın borç krizini görüşmek üzere Polonya'da toplandığı sırada euro 3 günden bu yana ilk kez zayıfladı, ABD endeks vadelileri düştü; Avrupa Borsaları ise kazanç sağladı. Almanya'nın hazine kağıtları yükseldi; bankaların sigorta primleri ise düşüş kaydetti.

Euro, dolar karşısında yüzde 0.5 değer kaybederek 1.3812 seviyesine gerilerken, Dolar Endeksi yükselişe geçti. Almanya'nın 10 yıllık hazine tahvilleri yalnızca 3 baz puan düştü. Standard&Poor's 500 Vadeli Kontratları yüzde 0.4 geriledi; Stoxx Europe 600 Endeksi ise yüzde 0.7 yükseldi.

Polonya'nın Wroclaw şehrinde buluşan Avrupa'daki maliye bakanları, Euro Bölgesi'nin en fazla borcu bulunan ülkelerinin  kayıplarını azaltmanın yollarını arıyor. ABD Hazine Bakanı Timothy Geithner da toplantıya katıldı. Avrupa Merkez Bankası Başkanı Jean-Claude Trichet dün liderlerin erken davranması gerektiğini ve birlikte hareket etmelerinin gerektiğini savundu. Avrupa Merkez Bankası dün ABD ve Japonya Merkez Bankaları'yla, Avrupa'daki bankalara dolar likiditesi sağlanması ve 3 aylık kredilerin süresinin uzatılması konusunda anlaştı.

Daha fazla koordine adımların atılmasının gerektiğini belirten Wells Capital Management'ın yatırım müdürlerinden Kirk Hartman, piyasaların son gelişmeleri olumlu algıladığını söyledi. Hartman, bir bankacılık krizi olacağını düşünmediğini, ancak finans sektöründe çalkantıların süreceğini ifade etti.

Yen karşısında yüzde 0.5 düşüş kaydeden euro, 16 önemli para biriminin neredeyse hepsi karşısında değer kaybetti. ABD dolarının, ABD'nin en çok ticaret yaptığı 6 ülkenin para birimi karşısındaki hareketini izleyen Dolar Endeksi yüzde 0.4 yükseldi.