Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Maliye bakanlarının Avrupa'nın borç sorunu çözmek için toplanmasının ardından ABD hisse senetleri haftalık kazancını genişletti. Euro zayıflarken Hazine tahvilleri yükseldi, emtia düştü.

The Standard & Poor’s 500 Endeksi yüzde 0.57 tırmanarak New York'ta 1,216.01 seviyesinden kapandı. Dow Jones Endüstri Endeksi ise yüzde 0.66 artışla 11,509.10 seviyesine ulaştı. Nasdaq Bileşik Endeksi ise yüzde 0.58 çıkışla 2,622.31 seviyesinden günü kapattı. Haftalık kazancınından yüzde 1 eksilten euro ise yüzde 0.6 değer kaybıyla New York'ta TSİ 22.27'de 1.3788 USD oldu.

Avrupa Merkez Bankası euro- bölgesi hükümetlerinin bankalar için acil önlem planında daha fazla zaman tanıdıktan sonra merkezin başkanı Jean-Claude  Trichet borç krizini yarıda kesmek için daha fazla çözümcül hareket konusunda baskı uyguladı. ABD Hazine Sekreteri Timothy Geithner ile toplanan 18 maliye bakanı büyümeyi desteklemek için ekstra harcama ya da vergi kesintisine gidilmeyeceğini açıkladı.

Polonya'nın Wroclaw kentinde düzenlenen AB Ekonomi ve Maliye Bakanları (ECOFIN) toplantısına katılan ECB Başkanı Trichet, toplantı sonrası gazetecilere yaptığı açıklamada euro bölgesindeki tansiyorun küresel ekonomideki tansiyonun bir parçası olduğunu vurguladı.

Toplkantıya katılan ilk ABD'li Hazine Sekreteri olma sıfatını taşıyan Geithner, ise Avrupalı finans yetkililerine, ''ABD'de hala güçlüklerle uğraşıyoruz ve politikamız korkunç, belki Avrupa'nın birçok bölgesinde olandan daha kötü'' diye konuştu. Geithner, ''ABD'nin karşı karşıya olduğu güçlükler gözönüne alındığında size tavsiyede bulunacak güçlü bir konumda değiliz'' dedi.