KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Asya para birimleri, Avrupa'da ülke borç krizinin küresel büyümeyi yavaşlatacağı ve bunun da bölge ihracatını olumsuz etkileyeceği endişelerinin gelişen piyasa varlıklarına yönelik talebi düşürmesi sonrası, Endonezya rupiah2ının öncülüğünde değer kaybetti.

Bloomberg-JPMorgan Asya Dolar Endeksi, Avrupalı politika yapıcıların krizi durdurmak için bir plan hazırlayamamalarının etkisi ile, son bir haftanın en hızlı düşüşünü gerçekleştirdi. Euro Bölgesi maliye bakanları geçen hafta, borç krizinin, ekonomiyi desteklemek için vergi indirimlerine ve ekstra harcamalara imkan vermediğini kaydettiler. Piyasa verilerine göre, kürsel fonlar geçen hafta 1.6 milyar dolar tutarında net Güney Kore, Tayvan ve Endonezya hisse senetleri satışında bulundu.

Bölgede yen hariç en fazla işlem gören 10 para birimini izleyen Asya Dolar Endeksi yüzde 0.4 düşerek, Hong Kong saati ile 10:15'te 117.18 puana indi. Rupiah ve Malezya ringgit'i yüzde 0.8 düşerek sırasıyla 8,873 ve 3.1033 seviyelerine geriledi. Güney Kore para birimi won ise yüzde 0.5 zayıflayarak 1,117.93 seviyesine indi.

Bangkok'ta Kasikornbank Pcl.'nin piyasa analisti Amonthep Chawla, "Yatırımcılar, Avrupa'daki duruma yönelik güvenlerinin azaldığı zaman, dolar tutmaya çalışıyorlar ve daha riskli varlıklardan uzaklaşıyorlar" dedi ve "Yatırımcılar Avrupa ülkeleriniş kurtarmaya yardımcı olacak politikalar bekliyor" yorumunda bulundu.

 

Advertisement