KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japona hisse senetleri, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's'un (S&P) İtalya'nın kredi notunu düşürmesinin Avrupa'da borç krizinin yayılmakta olduğu endişelerini artırması sonucu değer kaybetti. Bu satışlar sonucu, Nikkei 225 Endeksi üç günde ilk düşüşünü gösterdi.

Satışlarının yüzde 20'sini Avrupa2da gerçekleştiren Sony Corp., eurodaki değer kayıplarının şirketin kar görünümünü olumsuz etkilemesinden dolayı yüzde 3.9 geriledi. Japonya'nın piyasa değeri bakımından en büyük bankası Mitsubishi UFJ Financial Group Inc., Avrupa borç krizinin bankacılık sistemine sıçrayabileceği endişeleri ile yüzde 2.3 değer kaybetti. Gemicilik şirketleri, kargo oranlarını gösteren endeksteki düşüşle birlikte, Mitsui O.S.K. Lines Ltd.'deki yüzde 5.6'lık düşüşün öncülüğünde geriledi.

Nikkei 225 Endeksi yüzde 1.3 düşerek, Tokyo saati ile 12:28'de 8,747.18 puana indi. Daha geniş tabanlı Topix Endeksi yüzde 1.4 gerileyerek 757.29 puana düştü. Japonya'da piyasalar dün tatil nedeniyle kapalıydı ve piyasaların kapalı olduğu günde, Japonya hariç MSCI Asya Pasifik Endeksi, Yunaistan'ın temerrüte yaklaşmakta olduğu endişeleri ile yüzde 2.8 düştü.

Tokyo'da Resona Bank Ltd.'den baş ekononomist Koichi Kurose, "Piyasa aşırı gergin" dedi ve "Avrupa'daki kriz yayılabilir gibi görünüyor" yorumunda bulundu.

Aralık vadeli Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks kontratı, S&P'nin İtalya2nın kredi notunu, yavaş büyüme ve borç yükünün azaltılamayacağı endişeleri ile "A+"dan "A"ya düşürmesinin ardından yüzde 0.7 geriledi.

 

Advertisement