Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Merkez Bankası politika faizini değiştirmedi

Merkez Bankası politika faizini değiştirmedi

Merkez Bankası politika faizini değiştirmeyerek yüzde 5.75'te bıraktı, zorunlu karşılıkları değiştirmedi

Giriş: 20 Eylül 2011, Salı 14:01
Güncelleme: 20 Eylül 2011, Salı 15:23

Merkez Bankası politika faizini değiştirmeyerek yüzde 5.75'te bıraktı. Banka, zorunlu karşılık oranlarında da değişikliğe gitmedi.

Merkez Bankası'ndan yapılan açıklamada, Para Politikası Kurulu'nun (Kurul), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı ile Banka bünyesindeki Bankalararası Para Piyasası ve İstanbul Menkul Kıymetler Borsası Repo–Ters Repo Pazarı’nda uygulanmakta olan faiz oranlarının aşağıdaki gibi sabit tutulmasına karar verdiği belirtildi.

Merkez Bankası, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 5,75, gecelik faiz oranları olan Merkez Bankası borçlanma faiz oranını yüzde 5, borç verme faiz oranını yüzde 9, açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla tanınan borçlanma imkanı faiz oranını yüzde 8, ve Geç Likidite Penceresi uygulaması çerçevesinde, Bankalararası Para Piyasası’nda saat 16.00–17.00 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranını yüzde 0, borç verme faiz oranı ise yüzde 12 seviyelerinde tuttu.

Banka'dan yapılan açıklamada, son dönemde açıklanan verilerin yılın ikinci yarısında iktisadi faaliyetin büyüme hızında kayda değer bir düşüş olacağına işaret ettiği, dış talep zayıf seyrini korurken yurt içi nihai talepteki yavaşlama eğiliminin sürdüğü belirtilerek, gerek kredilerde ve yurt içi talepte gözlenen yavaşlamanın gerekse döviz kuru hareketlerinin iç ve dış talebin dengelenmesine katkıda bulunduğu vurgulandı. Banka, bu çerçevede Kurul'un, önümüzdeki dönemde cari işlemler dengesinde belirgin bir iyileşme olacağını tahmin ettiğini belirtti.

Merkez Bankası açıklamasında, "Kurul, döviz kuru hareketleri nedeniyle kısa vadede temel (çekirdek) enflasyon göstergelerindeki yükselişin sürebileceğini hatırlatmıştır. Bununla birlikte, iktisadi faaliyetteki yavaşlamaya bağlı olarak döviz kurundan kaynaklanan fiyat hareketlerinin ikincil etkilerinin sınırlı kalması ve enflasyondaki yükselişin geçici olması beklenmektedir. Dolayısıyla Kurul, 2012 yıl sonu için enflasyon görünümünün yüzde 5 hedefi ile uyumlu olduğu değerlendirmesinde bulunmuştur" denildi.

Küresel ekonomiye dair belirsizlikler dikkate alındığında, gelişmelerin yakından izlenmesinin ve gerekli politika tedbirlerinin gecikmeksizin alınmasının öneminin arttığını vurgulayan Merkez Bankası, bu çerçevede Kurul'un, önümüzdeki dönemde küresel ekonomideki sorunların daha da derinleşmesi ve yurt içi iktisadi faaliyetteki yavaşlamanın belirginleşmesi halinde bütün politika araçlarının genişletici yönde kullanılmasının söz konusu olabileceğini tekrar vurguladığını kaydetti.

Banka, "Açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin, Kurul’un geleceğe yönelik politika duruşunu değiştirmesine neden olabileceği önemle vurgulanmalıdır" değerlendirmesinde bulundu.

Para Politikası Kurulu Toplantı Özeti beş iş günü içinde yayımlanacak.

Finansbank Başekonomisti İnan Demir Bloomberg HT'ye yaptığı değerlendirmede, Banka'nın bugünkü toplantıda adım atmamasının beklenen bir durum olduğunu belirterek, "Ancak önümüzdeki dönemde MB'nın küresel veri akışı ve Fed'le Avrupa Merkez Bankası'nın tepkilerini izleyerek para politikasına yön vereceği görülüyor. Önümüzdeki dönemde parasal gevşemeye açık kapı bırakılıyor" diye konuştu.

Garanti Yatırım stratejisti Gizem Öztok Altınsaç ise "Merkez Bankası'nın açıklamasında daha önceki açıklamalara nazaran büyümeye ilişkin kaygıların ciddi anlamda arttığını görüyoruz. En dikkat çeken nokta bu. bundan sonraki süreçte herhangi bir politika aracında gevşeme beklenmeli" dedi.