Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fed'in dünkü toplantısının ardından yaptığı açıklamada ABD ekonomisine yönelik ciddi aşağı yönlü riskler olduğunu kaydetmesi, Avrupa'da ülke tahvillerinin sigorta maliyetlerinin (CDS'ler) hızlı yükselmelerine neden oldu.

Almanya'nın CDS'leri dokuz baz puan yükselerek 105 baz puana ve Fransa'nın CDS'leri de 198 baz puana sıçrayarak rekor seviyelere ulaştı. İspanya ve İtalya CDS'leri de rekor kırdı. 15 Avrupa devletinin CDS'lerini izleyen Markit iTraxx SovX Western Europe Endeksi 12 baz puan yükselerek tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 361.5'e çıktı.

Fed politika yapıcıları dünkü toplantıda ekonomik büyümeye yönelik oldukça kötümser yorumlarda bulundu ve borçlanma maliyetlerini düşürmek için bir adım attı. Fed, kısa vadeli tahvil portföyünden 400 milyar dolarlık bölümü uzun vadeli tahvillerle değiştirme kararı aldı.

Londra'da  Evolution Securities Ltd.'den kredi müdürü Gary Jenkins, "Açıkça, çok olumsuz bir dil kullandılar, ancak onlardan 400 milyar dolarlık paketin mantığını açıklama konusunda ne söylemelerini bekliyordunuz?" dedi ve "Kısacası, Fed'in adımı nötr ya da hafifçe destekleyici yönde, ancak negatif bir dil kullanmak zorundalardı" yorumunda bulundu.

İtalya'nın CDS'leri 22 baz puan yükselerek rekor seviye olan 544 baz puana çıkarken, İspanya CDS'leri 15.5 baz puanlık çıkışla tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 446'ya ulaştı.