Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Amerikan Merkez Bankası Fed'in aşağı yönlü risklere dikkat çekmesi ve Moody's Yatırımcı Servisi'nin 3 ABD bankasının notunu düşürmesinin ardından Avrupa hisse senetleri iki yılın düşüğüne sürüklendi.

Dünyanın en büyük bilgisayar faresi üreticilerinden Logitech International SA son iki ay içinde ikinci defa kar tahminini düşürdükten sonra şirketin hisseleri yüzde 11 değer kaybetti. Bakırın üst üste beş gün boyunca düşmesi ile dünyanın en büyük ikinci madencilik şirketi Rio Tinto Group hisseleri iki yıldan fazlasının ötesine geriledi. LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton SA ve  Burberry Group Plc hisseleri de lüks tüketim hisselerinin düşüşüne öncülük ettiler.

Stoxx Avrupa 600 Endeksi yüzde 4.6 değer kaybederek Londra'da TSİ 18.37'de 214.98 seviyesine geriledi. Böylece endeks 2009 temmuzdan beri en düşük seviyeyi görmüş oldu. Endeks, Avrupa'daki ve ABD'deki ekonomik açmaz nedeniyle yıl başından beri yüzde 25 kayıpta seyrediyor.

“Avrupa'nın borç sorunu çözmede bir şans yaratmak istiyorsak küresel büyümenin devam etmesine ihtiyacımız var." diyen Banque Bonhote & Cie baş yatırım yetkilisi Jean-Paul Jeckelmann, “Bu büyümenin risk altında olduğunu gösterir herhangi bir işaret piyasaları fena sallayacaktır. Fed tarafından kullanılan, "dikkate değer" kelimesi oldukça çarpıcı ve daha önce yapılan yapıcı deklerasyonlarla da oldukça zıtlık oluşturuyor." yorumunda bulundu.

-Gösterge endeksleri

Batı Avrupa'nın 18 ulusal gösterge endkesinin tamamı günü ekside kapattı. Almanya'nın DAX Endeksi yüzde 4.2 düştü. İngiltere'nin FTSE 100 Endeksi ise yüzde 4.6 geriledi. Fransa'nın CAC 40 Endeksi de yüzde 4.9 percent değer kaybetti.