Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Merkez bankalarının elinde reseyona karşı kullanacak araç kalmadığı endişesi ile hisse sesnetleri tepetaklak oldu, 10 yıl getirili Hazine tahvilleri rekora kayarken Dolar Endeksi 7 ayın zirvesine yükseldi.

Standard & Poor’s 500 Endeksi yüzde 3.19 düşüşle New York'ta TSİ 23.00'te 1.129,56 seviyesine geriledi. Dow Jones Endüstri Endeksi yüzde 3.51 kayıpla 10.733.80 seviyesinden günü kapadı. Nasdaq Bileşik Endeksi ise yüzde 3.25 değer kaybıyla 2.455,67 seviyesinden günü kapattı.

MSCI Tüm Ülkeler Dünya Endeksi yüzde 4.9 düşerek kayıplarını genişletirken gelişmekte olan piyasalar üç yılın en büyük düşüşünü yaşadı. 10 yıl vadeli Hazine tahvilleri ise 1953'ten beri end düşük seviye olan yüzde 1.6961 seviyesine kadar düştü. Dolar Endeksi ise yüzde 1.4 yükseldi. Emtia bu yılki kazancını eritti.

Fed, dün yaptığı açıklamada toparlanmanın sekteye uğradığı gerekçesiyle büyümeyi desteklemek adına "aşağı yönlü önemli riskler" görüdüğü kaydederek 400 milyar dolarlık kısa dönem vadeli tahvillerini uzun dönem vadeli Hazine tahvilleri ile değiştireceğini duyurmuştu. 

Çin'in açıklanacak olan imalat sanayi endeksi üst üste üçün ay tahminleri ıskalayabilecekken Euro bölgesi hizmet ve imalat sanayi endeksleri de iki yıldan daha fazla süredir ilk defa değer kaybetti.

"Hikaye şu ki küresel büyüme yavaşlıyor." diyen UBS Wealth Management Americas baş yatırım stratejisti Mike Ryan, "Finansal baskılar artıyor ve poltika yapıcılar reel ekonomiyi stabilize etmek için çok az çözüm üretiyorlar." yorumunda bulundu."

ABD Çalışma Bakanlığı'nın verilerine göre, ülkede işsizlik maaşına başvuranların sayısı 17 Eylül'de sona eren hafta 9 bin kişi azalarak 423 bine geriledi. Ekonomistler, işsizlik maaşı başvurularının söz konusu dönemde 420 bin olacağını tahmin ediyordu. İşsizlik maaşı başvurularının son dört haftalık ortalaması ise 420 bin 500'den 421 bine yükseldi.