Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa'da borç krizinin daha da kötüleşmesi ve ABD'de resesyon tehdidi tüm dünyada hisse senetlerini olumsuz etkiliyor. 45 ülkenin hisse senetlerini içeren MSCI Tüm Ülkeler Dünya Endeksi iki yılı aşkın bir süreden sonra ilk defa ayı piyasasına girdi. Bu düşüşlerin etkisi ile, hisse senetlerinin değeri, Mayıs ayından bu yana 10 trilyon eridi.

MSCI Tüm Ülkeler Dünya Endeksi yüzde 4.5 düşüşle son 13 ayın en düşük seviyesi olan 277.38 puana geriledi. Bu satışlar sonucu endeks, 2 Mayıs'taki zirvesinden bu yana yüzde 20'nin üzerinde gerileyerek, "ayı piyasası" olarak tanımlana duruma girdi. Gelişmiş ülkelerin hisse senetlerini içeren MSCI Dünya Endeksi de dün yüzde 4.2 düşerek ayı piyasasına girdi. MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi ise yüzde 20 düşüş eşiğini 13 Eylül'de aşmıştı.

Pacific Investment Management Co.'nun CEO'su Mohamed El-Erian, dün yaptığı değerlendirmede, dünyanın bir finans krizine hazırlandığını söyledi.Fed, 21 Eylül'de yaptığı açıklamada, ABD ekonomisine yönelik "ciddi aşağı yönlü riskler" olduğunu kaydetmiş ve ekonomik toparlanmayı desteklemek için 400 milyar dolarlık bir plan açıklamıştı.

Nikko Asset Management Co.'dan şef yatırım yetkilisi Ng Soo Nam, "Piyasa resesyonu fiyatlıyor" dedi ve "Hisse senetleri ucuz görünüyor., ancak buna inanmak cesaret istiyor. Durum daha da kötüye gidebilir. Yunanistan'ın temerrüt riski en önemli endişe kaynağı" yorumunda bulundu.